);

PISTA PALA U ZABORAV

Iako je država zainteresovana za borski aerodrom, on je i danas pust i napušten

Toranja i pista aerodroma u Boru
Toranj i pista aerodroma u Boru

Autor: B.Filipović

Borski aerodrom jedina je civilna vazdušna luka sa betonskom pistom uz aerodrome u Beogradu, Nišu i Vršcu. Aerodrom u Boru, uz vršački i vojne aerodrome Batajnica, Lađevci i Ponikve, na spisku je Ministarstva infrastrukture za modernizaciju i otvaranje za letove.To je ovih dana potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije Miodrag Miljković.Lađevci su predviđeni da budu u saobraćaju već iduće godine, a ukupna ulaganja u rekonstrukciju iznosiće 200 miliona evra. Za borski aerodrom nema ohrabrujućih najava, mada su pre neki dan u Opštini bor najavili interesovanje jedne domaće kompanije za dovršetak celog kompleksa. Jer, reč je o pogodnom aerodromu koji se sa pratećim objektima prostire na 60 hektara. Sem karting-trka od pre godinu,dve I dva padobranska mintinga  ništa se drugo , već deceniju, nije dogodilo. Izgradnja ove vazdušne luke, jedine u Timočkoj krajini, završena  je 1986. godine. Pista je presvučena „suvim asfaltom“ dužine 1.080 metara i 30 metara širine, a izgrađena je i upravna zgrada sa hangarom. U izgradnji je učestvovala vojska tadašnje države i RTB Bor. Do sada nije korišćen za civilni, već samo za sportski saobraćaj, a po rečima Željka Vaskovića, v.d. direktora Ustanove za sport Bor (u čijem je sastavu aerodrom ) ubraja se među najbolje sportske aerodrome u jugoistočnoj Evropi.

Borski aerodrom se trenutno nalazi u drugoj kategoriji, nedostaje mu 200 metara  piste da bi dobio B licencu. Na pistu mogu da sleću avioni do 5.700 kilograma nosivosti, što podrazumeva oko 40 putnika. Ukoliko bi se pista produžila, mogli bi da sleću i avioni sa 70 mesta. Ovaj aerodrom je rezervni niškom, služio je i u vojne svrhe, ali  sada ga niko ne koristi . Štaviše, odavno je, zbog neplaćanja, isključena struja.

Jedna od ideja bila je da se ceo kompleks u potpunosti dovrši i osposobi u vreme izgradnje hotelskog kompleksa „Jelen – Hajat“ na Crnom vrhu. Od septembra 2007. do kraja 2008. godine u aerodromskoj upravnoj zgradi bilo je 15 radnika . Posle je objekat napušten.

Milutin Simić
Milutin Simić

-Da bi se dobila prava avio-funkcija trebalo bi sem proširivanja, osvetljenja i ponovnog asfaltiranja piste ugraditi i radio farove, uređaje za navođenje aviona, opremiti upravnu zgradu i obezbediti kontrolu leta i ostale tehničke uslove – ističe Milutin Simić, nekadašnji direktor Sportrskog centra Bor napominjući da je proteklih godina bilo interesovanja stranih investitora za borski aerodrom. Bilo je ponuda, naglašava Simić, da se aerodrom zakupi na 30 ili 40 godina, s tim što bi investitor preuredio sve nedostatke, otvorio školu padobranstva, čarter letove. Pre dve godine jedna ruska kompanija htela je da kupi aerodrom.

Pokraden inventar

Tokom 2008. i 2009. na aerodrom je stigla donacija Crvenog krsta iz Bavarske u Nemačkoj posredstvom Udruženja građana „Vajfert“ iz Bora. Klupe, stolice, nameštaj, dve kompletno opremljene kuhinje, fotelje i kreveti smešteni su u upravnu zgradu. Većina tog inventara nestal je bez traga.

Padobranci na borskom aerodromu
Padobranci na borskom aerodromu
Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !