PROTEST EVROPSKI, SIROMAŠTVO NAŠE

Današnji veliki prtest radnika Srbije u Boru nije samo protiv novog penzionog sistema

Jedan od ranijih protesta na ulicama Bora
Jedan od ranijih protesta na ulicama Bora

Autor: B.F.

Očekujemo da se danas u 14 sati , u centru grada, okupi najmanje deset do 15.000 radnika i penzionera iz cele Srbije koji neće samo izraziti nezadovoljstvo najvaljenim izmenama u penziskom sistemu, nego će zahtevati bolji standard, veće zapošljavanje, kvalitetniju privatizaciju i stvaranje uslova za stabilniju ekonomiju. Učešće na protestu najavili su radnici iz Vojvodine, Jagodine, Kragujevca, Vranja, Pirota, cele Timočke Krajine i Niša. Za zaposlene u Boru radno vreme neće trajati do 15, nego do 14 sati kada će svi krenuti da podrže organizatore nezadovoljstva zbog sve težeg položaja penzionera, rudara, metalaca, metalurga… – ističe Dragiša Trujkić, predsednik Opštinskog odbora Samostalnog sindikata Bor i domaćin skupa.

Ljubisav Orbović, predsednik Republičkog Samostanog sindukata rekao je pre neki dan u Boru da nema toga u Srbiji ko će prihvatiti nove zakonske odredbe u pneziono-invalidskom osiguranjeu koje najdirektnije pogađaju radnike, najviše žene i zaposlene s najdužim stažom.

-Grad je oblepljen plakatama s kojih se poručuje da je krajnje vreme  da se prekine sa „ štednjom i okrene se zapošljavanju i napretku“. Donekle zbunjuje najava da je reč o nekakvom Danu evropske akcije i da se organizuje Evropski protest. Ne razumem, kao da dosadašnji protesti nisu bili evropski. Očigledno je da je u pitanju sprega sindikata sa poslovodstvima i da se opet umešala politika. Plakate se lepe samo dan pred protest, nije bilo ni posebne propagande, kao da  je poziv na prekid  „stezanja kaiša“ svakodnevna žalopojka. Moramo s više energije da se uhvatimo u koštac s ogromnim socijalnim i ekonomskim nedaćama- kaže Aleksandar Pandurević, penzioner.

Građani Bora očekuju, kako je rečeno na poteklim sindikalnim skupovima, da se stane na put lošoj privatizaciji i da svako odgovara za javašluk i propadanje društvene imovine, što je u ovom delu Srbije vidljivo na svakom koraku. Basen Bor je samo za utrošenu električnu energiju EPS-u dužan blizu 100 miliona evra. Niko više ne spominje gradnju nove Topionice bakra, oko 6.000 nezaposlenih predugo čeka ozdravljenje privrede.

-Kako će EPS da drži cenu struje na istom nivou kad mu samo jedna firma kao RTB Bor duguje toliki novac. Niko o tome ne govori, čak ni ministar za enegetiku.Tu su koreni lošeg poslovanja i dogovorne ekonomije koju smo navdno odbacili – naglašava Miodrag Ćirić, preduzetnik podsećajući da radnici, pa i građani nisu ni približno informisani o stanju u Basenu Bor. Zato o toj, kao i svim ostalim  državnim firmama, treba izreći pravu istinu i videti gde se i zašto troši narodni novac. I tamo je, kao i u Beogradu, veliki višak zaposlenih, ali nema otpuštanja i kašnjena zarada, jer se prećutkuje i zataškava stvarno stanje stvari.

-Iako je borskom Sportskom centru potrebno 50 do 55 radnika, bivša lokalna  vlast je namerno u „amanet“ novom rukovodstvu ostavila 150 ljudi ( zaposleni su preko noći )  koji primaju plate iz opštinskog budžeta. Najmanje sto ih je prekobrojnih i oni nikome ne trebaju. Da li se tako radi u ozbiljnim državama i opštinama neka  mi kaže bilo ko od državnih i loklanih funkciionera. Rade li oni tako u svojoj kući – podseća Milroslav Antić, penzioner RTB-a.

Današnji protest proteći će, najavljuju u Savezu samostalnih sindikata Srbije, u dostojanstvenoj atmosferi. Skup je blagovrmeno prijavljen policiji. Sem zastava, parola i standardnih rekvizita za ovakve prilike, neće biti ostalih „pomagala“.

Share

Ostavite odgovor