);

RADNICI O DANAŠNJEM PROTESTU U BORU

ŠTA OČEKUJETE OD VELIKOG RADNIČKIOG PROTESTA U BORU?

Autor: M.C.

Milan Grujić, Beograd:-Vlastima se mora pokazati da je danas teško živeti i da će, ukoliko se usvoje predloženi zakoni o penziono-invalidskom sistemu i komunalnim delatnostima, biti još gore. To se ne sme dozvoliti. Mi u Privrednoj komori, u asocijaciji za komunalnu oblast, imamo drugačija rešenja koja neće dopustiti dalje otpuštanje radnika i pogoršavanje standarda. Očekujem „vruć“ miting.

Dragan Nikolić-Džoni, Bor:-Nikome nije lako. Ali, nezaposlenih je sve više, privatizacija je uništila privredu, korupcioja cveta. Ni u javnom sektoru ne valja. Radnici moraju „pokazati zube“. Krajnje je vreme da se „odlepimo“ od poslovodstava, pogotovu u državnim i društvenim firmama. Lako je zapadnjacima, tamo su plate i penzije veće, kod nas je gorčiji hleb.

Ljubiša Stević, Velika Gradiška:-Očekujem da radnička Srbija odbaci Zakon o penzijama. Nismo još dostigli taj nivo zapadnih i američkih standarda. Mi smo siromašna zemlja koja je poslednjih godina uništila svoju ekonomiju i sad bi da na sirotinji štedimo i – izvlačimo poslednnju paru. Žene treba da se izjednače sa muškarcima, ali u ovom času je to nemoguće. Moramo sačekati povoljnije vreme.

Radiša Grujić, Bor:-U Boru se radi u izuzetno teškim uslovima. Ministar Ljajić lično se uverio kako rade topioničari i rudari.Obećao je da  niko neće dirati u njihov beneficirani radni staž. Sada se drugačije predlaže- tako nešto nećemo i ne smemo dozvoliti.

Slobodanka Nedeljković, Vranje:-Tek se upoznajemo sa predloženim zakonima i izmenama zakona. O  dopunama Zakona o komunalnim delatnostima uopšte nismo razgovarali. Opet nam preti otpuštanje radnika, priča se o tehnološkim viškovima. Ne razumem, nama su potrebni zakoni i ambijent za pospešivanje zaposlenosti, a ne restriktivne mere. Protiv smo i ovakve privatizacije, ali i protiv onih koji ne sankcionišu prljave radnje u toj oblasti.

Đorđije Klikovac, Bor:-Svakodnevno pratim život i muke radnika. Oni nisu za predloženi penzioni sistem, ali nisu ni za izuiuetno lošu privatizaciju i uništavanje društvene imovine. U Boru se živi sa zatrovanim vazduhom, česta su najteža oboljenja, zdravlje je ugroženo i u rudniku i izvan rudnika. Radnička prava su apsolutno skrajnuta. Proglašavaju je stečajevi i likividacije ko zna kako kupljenih preduzeća, a radnici završavaju na ulici. Nemoguće je gledati u sopstvenu propast. Država i vlast moraju više da brinu o radničkoj klasi, o socijalnom položaju naroda.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !