RADNICI SU I BUKVALNO POSTALI ROBOVI

Na današnjem protestu radnika Srbije u Boru čulo se i “Dole Vlada”, “Dole ministri”…

Autor: B.Filipović

Foto: D.Popaz

Vrh nezadovoljstva u  narodu su najavljene novine u Zakonu o penzisjko-invalidskom osiguranju.  Jer, vlast nam je već uzela plate, sad su na redu  penzije. Na taj način sužava se prostor za zapošljavanje mladih, nezaposleni će sve teže dolaziti do radnog mesta, padaće standard. Ukoliko Vlada ne povuče predlog penzionog Zakona iz skupštinske procedure i najhitnije se ne reše zahtevi sindikata, izlazimo na ulice i uzimamo stavr u svoje ruke. Već sledeći protesti u Beogradu i Novom Sadu biće energičniji. Ne treba nam, rečju, vlast koja  je neozbiljna i ne zna da stabilizuje i unapredi državu. Zahtevaćemo smenu pojedinih ministara. Nećemo se oslanjati na 5. oktobar, ima još datuma koji će pokrenuti  radnike i penzionere u traženju svojih prava. Niko više neće moći da prodaje društvenu imovinu u bescenje. Videćemo zašto je i premijer učestvovao u 80 sumnjivih privatizacija. Ovo je deo izlaganja učesnika na jučerašnjem velikom protestu radnika Srbije u Boru ( pred više hiljada građana )  povodom predloga novog Zakona o penzijama,  pogubne privatizacije, nezaposlenosti i drastičnog pada standarda. Govorili su svi sindikalni lideri na čelu sa glavnim organizatorom protesta, Samostalnim sindikatom Srbije i liderom tog sindiakata, Ljubisavom Orbovićem.

Pročitan je i proglas kojim s upozorava da su plate najmanje na Balkanu, da posle neprihvatljivog Zakona o penzijama, najverovatnije dolazi i novi, rigorozni Zakon o radu, da je strpljenju radnika diošao kraj.

-Dosta je obećanja i od porodice Krkobabić. Oni se već spremaju da i u novim izborima dobiju vlast. Nije ih ni sramota. Sa ovom Vladom i ovakvim poslodavcima ne može više da se živi.  Ovo je podanička Vlada. Neka znaju da ćemo se sresti i na ulici, ali i na autoputu- podsetio je Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije.

Nakon protesta, okupljeni radnici iz cele Srbije, na čelu sa sindikalnim liderima iz Beograda, Subotice, Pančeva, Novog Sada, Kragujevca, rudnika Resavica, Kostolca, Kladova, Niša, Stare Pazove i Republike Srpske, prošetali su glavnim ulicama Bora i vratili se na isti mesto, ispred Doma kuluture. Skup je portekao u najbioljem redu i miru. Primićeno je dosta policije koja, sem regulisanja saobračaja,  nije imala većeg posla.

“Dole Krkobabić…”

Na protestu je bilo puno raznobojnih zastava, uglavnom sindikalnih i radničkih i nekoliko parola: I ti si sindikat, Samo sloga sindikat spašava, Solidarnost je najvžnija… Iz prvih redova do govornice čuli su se uzvici: Dole Vlada, Dole ministri, Dole Krkobabić, Ua, lopovi, Ua , podanici…

Ozbiljniji smo i kluturniji od ministara

Mi smo ozbiljniji i kulturniji od onih koji vode ovu državu. Od danas su u Srbiji svi sindikati zajedno.Među nama više nema podela. Ko to učini biće obeležen za sva vremena. Moramo se zajednički boriti, jer radnici su i bukvalno robovi kod poslodavaca, što je najbolji povod da pružimo otpor. Od ovog časa i deo smo pobunjene radničke Evrope. Dosegli smo dno, manje su nam plate nego u Albaniji, tri puta manje zarađujemo nego Hrvati, dosta je bilo bruke i javašluka- rekao je domaćin protesta, Dragiša Trujkić, predsednik Samostalnog sindikata opšptine Bor.

Share

Ostavite odgovor