);

KAMEN TEMELJAC ZA SREDIŠTE SVETA

Ćetvrta „Šipurijada“ u Novom Koritu

Tekst i foto: B. Filipović

Novo Korito, lepo selo na Staroj planini, danas je organizovalo 4. manifestaciju nazvanu „Šipurijada“ na kojoj su predstavljeni proizvodi od šipurka, priređene su slikarske izložbe, postavljen kamen-temeljac za Novi ccentar sveta. Akademski slikar Toplica Ignjatović koji godinama živi u Sloveniji, zajedno sa svojim zemljacima iz Korita, postavio je temeljac budućeg grada i privrednog centra celog sveta.

-Pre više hiljada godina neko je i negde ostavio u amanet budućim generacijama i dokumentovao da je     na ovom prostoru, naspram današnje bugarske granice, radilo 200 prerađivačkih, zanatskih radionica u kojima su dobijani plemeniti metali. Za 12 godina, 2022. moj projekat o ekonomskom procvatu današnjeg napuštenog  i zaboravljenog Novog Korita, biće stvarnost. Ja ću biti prvi gradonačelnik. Godine 2030. ovo mesto postaće centar sveta-rekao je Toplica Ignatović pokazjući temeljac kojeg su  betonom zalili Korićani na čelu sa 92-godišnjim Božinom Jovanovićem.

Veselje je nastavljeno u Domu kulture, uz program učenika osnovnih škola staroplaninskih sela.

Divan dan za ostarelo, i bez mlade duše, usamljeno Novo Korito koje deli sudbinu ostalih pustih, govoto bez stanovnika, sela, živopisne, doborćudne Stare planine i opštine Knjaževac.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !