);

KAMEN TEMELJAC ZA BUDUĆI CENTAR SVETA I RODNO SELO PREMIJERA CVETKOVIĆA

Žiteljima živopisnog, ostarelog i napuštenog sela Novo Korito, u krajoliku Zaglavak na Staroj planini, rodnog mesta premijera Mirka Cvetkovića, pre neki dan promovisanog u budući centar sveta, nije pravo što im bivši sugrađanin već dve decnije nije dolazio

Autor: B.Filipović

Iako aktuelni premijer Mirko Cvetković, već 15, 20 godina nije doalzio u rodno selo Novo Korito, 20 kilometara udaljeno od Knjaževca i 40 od Zajerčara, podno staroplaninskog Kadibogaza na bugarskoj granici, njegova kuća i nejgovih predaka, kao i još desetine lepih domova ( i stamena kafana “Kadibogaz”, sagrađena 1923. građevina njegovog prađeda Trifuna), u svoj starini i patini , nemi je svedok zaboravljenih srpskih ognjišta. Novok0rćani su, te nedelje, po četvrti put organizovali “Šipurijadu”, manifestaciju okupljanja preostalih 130 i oko 1.000 “zemljaka” u rasejanju, prikazali proizvode od šipurka i meda, priredili slikarske izložbe i promovisali , na lošem asfaltnom kolovozu, na izmaku sela, projekat budućeg grada Novo Korito.

-Stare knjige i dokumenta svedoče da je u ovom krajoliku pre dve, tri hiljade godina bilo 200 postrojenja koja su proizvodila plemenite metale. Ovaj projekat je vizija po kojoj će ovde, 2022. godine, iznići grad, a ja ću biti prvi gradonačelnik. Godine 2030. ovde će biti privredni i kuklturni centar sveta-izrekao je akademski slikar Toplica Ignjatović, Novokrićanin koji je stigao iz Slovenije sa privremenog rada.

Potom je betonom zaliven kamen-temeljac. Među nociocima projekta je i 92-godišnji Božin Jovanović, nekdašnji legandarni direktor Basena Bor i počasni građanin Bora i Knjaževca.

-Osnovano je i Udruženje Novokorićana. Ima nas svuda u belom svetu, možda najviše u Americi. Prvi donatori i pristalice najnovijeg projekta jesu i Novokorićani, Mića Jovanović, vlasnik Megatrend Univerziteta i Mile Petrović, nekadašnji direktor “Zvezdinog” stadiona. Uz njih je još važnih ljudi na položajima i više ambasadora. Prvi cilj je da se zaustavi iseljavanja i da se vrati mladost u selo- priča Slađan Todorović, penzioner i majstor koji je napravio veliku maketu svog sela i grada Knjaževca.

-Ovde je nekada čuvano 50.000 brava i 3.000 govedi. Kada bi se samo vratili, najpre oni mlađi, iz susednog Knjaževca 30, iz Zaječara 160, Bora i Beograda po 20 porodica…a tek koliko je našeg naroda u Americi, Sloveniji, Nemačkoj, Ljubljani, Novom Sadu- kaže Miroslav Mitrović, penzioner.

Dušan i Milan Cvejić, braća, s malo sete prozboriše:

– Voleli bi da je danas sa nama i naš Mirko. Nije što je premijer, godina ga nismo videli u selu. Kao student pecao je u našoj reci. Susedi i namernici dolaze na bunar po vodu kod njegove kuće. Preko puta je ar, dva nejgovog placa, dve-tri dunje. Nije on bogat čovek. Vidi se. Ako bi doašo bar na sat, dva, oživeo bi sokak, centar Korita, skupio bi se narod. Bio je naš Mirko odličan đak zaječarske Gimnazije. Njeogv deda Mirko, pa otac, cela familija bili su čestiti ljudi. Vodili su zadrugu posle rata, deda je streljan sa kragujevačkim đacima. Verujem da će i on , ne kao predsednik Vlade, nego kao Korićanin, doći da pomogne i ceo Zaglavak i Staru planinu. Ovakve lepote nige na svetu nema – besdi Dušan Cvejić, dugogodišnji radnik Indusatrije obuće “Boranka” i od nedavno penzioner u rodnom Novom Koritu.

Ponosna Srbija

Snežana Ilić iz susedne Petruše nosi neke papire, monografiju Srbija i objašnjava:

-Ovo je moj projekat nazvan Ponosna Srbija. Jedino je premijer Cvetković, naš Mirko, podržao ovu ideju i zato mu hvala. Drago mi je da sam naišla na razumevanje, pa makar i ne ostavrili cilj. Ipak, Mirkova kuća jednog dana biće muzej.

Napuštena kuća Mirka Cvetkovića u Novom Koritu
Napuštena kuća Mirka Cvetkovića u Novom Koritu
Sokak Cvetkovića…
Sokak Cvetkovića…
Velepna zgrada nekadašnje kafane “Kadibogaz” uspravno propada…
Velelepna zgrada nekadašnje kafane “Kadibogaz” uspravno propada…
U centru Novog Korita, ispred Doma kulture
U centru Novog Korita, ispred Doma kulture
Snežana Ilić u sokaku Cvetkovića u N. Koritu
Snežana Ilić u sokaku Cvetkovića u N. Koritu
Slađan Todorović
Slađan Todorović
Toplica Ignjatović
Toplica Ignjatović
Stari Božin Jovanović postavlja kamen temeljac za bududći centar sveta…
Stari Božin Jovanović postavlja kamen temeljac za bududći centar sveta…
Braća, Milan i Dušan Cvejić
Braća, Milan i Dušan Cvejić
Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !