);

МАЈСТОР РУСОМИР НА УСИЈАНОМ ЛИМЕНОМ КРОВУ

Човек који покрива кровове, али и на рукама хода по њима, чувени Руско лимар кога сви знају на Тимоку и  вазда шире

Аутор: Драган Благојевић

Када је завршио постављање бакарног крова на прелепој цркви посвећеној Светом Јовану у селу Балановцу код Књажевца, Русомир Јеленковић је на рукама прошетао по њему као по тротоару. Лимар, уметник и акробата, све у једном човеку. Руско радо показује своје умеће, јер свој таленат жели да подели са другима. Човек који улаже у себе и своју обдареност.

Припрема за, до тада невиђену шетњу, априла 2009. године у Балановцу, трајала је десетак минута. Разгибавање, облачење нове мајице, затезање мишића леђа и руку, психичка концентрација, као да бодре посматраче.

ОПШИРНИЈЕ

– Ходам рукама по стрмом лименом крову.  Ја, мајстор Руско, који уграђује лимени кров, уме и да хода по њему на рукама низ стрмину – објавио је радозналцима тог часа.

Своје лимарско знање успешно примењује на кућама, вилама, гробницама, црквама, индустријским зонама, скијашким центрима и тиме успева да задовољи пробирљиве захтеве своје богате клијентеле диљем бивше Југославије.

-Ходаћу на рукама да „претрчим“ усијани лимени кров – и то је казао Русомир Јеленковић новинарима и мештанима на презентацији  у Балановцу.

Рођен је 1948. у селу Дреновцу код Минићева, општина Књажевац, у симпатичном тимочко-торлачком крају, на Тимоку. Боривоје Ивановић био му је кум. Лимарски занат је научио од оца Стамена, најбољег лимара и најтраженијег мајстора за прављење шпорета „Смедеревца“ у регији.

Руско изгледа као манекен и два пута млађи. Последњих годину-две највише ради у Боки Которској и јужној Италији, на катедралама, вилама и хотелима. Његова жена Анђа, дипломирани професор социологије, није нимало љубоморна и данас је  заљубљена у свог Руска. Исто онако, као и првог дана кад се лјубав родила. А можда све то дугује томе што му се кућа и његово одрастање у Дреновцу налази на потесу „Кулине“ крај Тимока, на темељима летњиковца римских царева из III века нове ере. Његове ћерке и унуци су поносни и подржавају га у свему.

-Овај мајстор се понаша ноншалантно, као „мачка на усијаном лименом крову“, из чувеног култног филма шездесетих година прошлог века, по драми Тенеси Вилијамс са Пол Њуменом и Елизабет Тејлор. Какогод да га бациш он се дочека на ноге, подсећа ме на акробату светског гласа Драгољуба Алексића, родом из суседног села Вина – гласно је размишлјала гледајући га студенткиња Ивана Николић.

– Први пут сам почео да ходам на рукама по крову када сам имао шест година. Отац је постављао кров у селу Рготини код Зајечара, нераван и велике квадратуре. На очево запрепашћење, изненада, почеона сам на рукама да ходам  по том истом корву. Касније, кад сам одрастао, преузео сам очеву клијентелу и послове покривања кровова, наставио и проширио уносан породични бизнис. Нисам заборавио ни ту дечју навику и потребу.

-За овај хоби потребан је посебан тренинг. За мене су стрми кровови и ходање на рукама као некима тротоар или равница. Умем са рукама и на рукама – казао нам је динамични Русомир, који у адреналину и храбрости не оскудева. То каза и на кров цркве попе се као мачка  и достојанствено прошета на рукама.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !