);

BORANI O KREDITIMA ZA EKOLOŠKE PROJEKTE

Ukoliko Bor dobije najavljeni kredit Svetske banke za rešavanje ekoloških problema, šta najpre i kako treba uraditi?

Dragan Jankucić, inženjer i predsednik “Ekoagende 1935”: -Prvo treba sagraditi novu, savremenu Topionicu bakra i fabriku sumpiorne kisline kako jei i najavljeno u državnom vrhu. Drugo, moramo sanirati crne ekološke tačke u gradu i okoloni koje se na ovom prostoru “kloncentrišu” ceo jedan vek. Bez novca Svetske banke ništa ne možemo da učinimo i zato se dolazak svetskih eksperata za neki dan očekuje s posebnim interesovanjem.

Slaviša Karabašević, selo Krivelj: -Naše selo je ekološki najugroženije. Imamo četiri rudnika kao niko na Balkanu. Uništen je vazduh, zagađeni su voda i zemljište. Vodotoci i bunari se ne koriste. Oko sto domaćinstava je iseljeno, i ostale se spremaju da odu sa vekovnih ognjišta. Svetska banka mora da nam pomogne, mada ni država ne sme ostati po strani.

Bojan Ristić, privatni preduzetnik: -Ne tako davno radio sam u Topionici bakra. Sa dosadašnjom tehnologijom nema opstanka, ni života u Boru i okolini. Svetska banka ne bi smela da nas ostavi po strani. Svaki posao na polju ekologije za ovaj narod je priroitetan. Čekanja nema.

Tatjana Dronjak, student: -Bor je među najcrnjim ekološkim tačkama u Evropi. Zar to nije dovoljno da Svetska banka odreši kesu. Ukoliko se bude čekalo sa uvođenjem nove tehnologije u metalurgiji, postaćemo još “crnji”. Krajnje je vreme da se započnu veliki ekološki projekti. Više od jednog veka ovde se “talože” smog, otrovi svake vrste, industrijsko đubre…

Maja Jovanović, nezaposlena: -Ubeđena sam da mladi odlaze iz Bora i zbog zagađenog vazduha. Ipak, mnogi ovde vide perspektivu. Za 25 rudara konkurisalo je 1.000 ljudi, pa njima je najglavnije da rade i da im životna sredina bude zdrava. Država, ali i Evropa, moraju da se pobruinu za ovaj narod.

Deni Olar, selo Slatina: -Moje selo, zajedno sa Kriveljom i Oštreljem, najviše su pogođeni izlivanjem pirita iz Borske reke. Hiljade hektara plodnih oranica je uništeno. Oblaci zatrovanog vazduga svakodnevno prekrivaju ceo kraj. Moramo graditi novu Topionicu, moramo obezbediti budućim naraštajima zdraviji i lepši život. To je obaveza svih, ne smao u našoj zemlji.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !