);

“RUDAR” NAPUŠTA DIREKCIJU I SELI SE NA KRUŽNI TOK

AUTOR: B.F.

Septembra 1952. godine građani Bora su obavešteni da je raspisan konkurs za idejno rešenje uređenja  Trga oslobođenja, ali sa samo jednim glavnim uslovom – da se u centru nađe statueta rudara. Određene su i nagrade. Narodu je saopšteno: spomenik će imati postolje, visina je četiri metra. Statua je izlivena od bakra i kalaja. Trg , sa spomenikom rudara, konačno je “predat narodu” 3. oktobra 1952., na Dan oslobođenja opštine.

Posle više godina  “ruadar” je premešten kod generalne direkcije. Krasio je ulaz u “kuću bakra”. Danas, nakon mnogo godina, statueta rudara, izgleda, ponovo menja mesto. Juče su radnici započeli uklanjanje sinonima radničkog i udarničkog Bora. Nezvanično, “rudar” će se skrasiti na novom kružnom toku kod Doma zdravlja. I on, rudar, i umivanje grada, sve je u svrsi dolaska eksperata Svetske banke i Kanadske investicione bake koje treba da kreditiraju investicije u savremeniju metalurgiju i ekološke projekte.

Zasad se ne zna čija je ideja o premštanju “rudara”. Nije daleko, čini se, od šefova iz RTB-a, jer su oni, u prethodnioj izbornoj kampanji, odlučili da se grad Bor menja nabolje i da se što pre prolepša. Kako će to izgledati, ne računajući mnoge današnje ružne tragove, od “Kapije” do  neizglednog centra grada sa čuvenom Dubaji-fontanom, malo je kome  poznato.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !