);

UKRADEN RUDARSKI VAGON IZ BORSKOG MUZEJA

AUTOR: M.C.

Vagon koji je između dva svetska rata prevozio bakarnu rudu u rudniku s podzmenom eksploatacijom „Jama“ u Boru ukraden je prošle noći.  Krađa je prijavljena Policijskoj upravi u Boru.

-Vagon je težak oko dve tone i bio je čvrsto „privezan“ za zelju. Kradljivcima je sigurno trebalo  dugo vremena da eksponat „pokrenu“, ali je, izgleda, neko pripomogao. Tri godine se ubeđujemo sa loklanim vlastima da gradski Park-muzej ne bude i mesto za gradnju lokala i kancelarija i da se na taj način skrnavi muzjeski prostor, ali nije vredelo. Ni u Republici nije bilo razumevanja. Novi graditelji su sklanjali eksponate na stranu kako bi postavljali temelje za svoje privatne objekte kojima nije mesto u centralnom gradskom parku i među rudarskim mašinama i opremom sakupljenom poslednjih 100 godina. Iako je reč o jedinstvenom parku-muzeju u nas , pa i Evropi, nisu vredele molbe i žalbe da se ova institucija ostavi na miru. Sad smo doživeli nečuvenu krađu koja se može meriti sa nestalim bronzanim spomenikom velikog mađarskog pesnika i borskog logoraša Mikloša Radnotija na Borskom jezeru od pre deceniju- priča Dušan Kabić, kustos Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

U Parku-muzeju koji je 1996. godine projektovao Institut za bakar u Boru nalazi se više od 20 eksponata rudarske i metalurške opreme koji danas nisu u upotrebi. Tu je i ogromni američki bager „Euklid“ koji je glavna atrakcija đačkim ekskurzijama. I on je „očerupan“, a delovi su, najverovatnije, završili u nekoj od privatnih livnica.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !