);

PARK-MUZEJ I POTKRADAJU I UNIŠTAVAJU

U Parku-muzeju ne samo što se kradu i uništavaju eksponati, nego preko noći niču  lokali i kancelarije, premeštaju spomenici i gradi se bez  propisne dozvole

AUTOR: B.F.

Centralni gradski park u starom delu Bora postao je na pedesetogodišnjicu grada, 3.oktobra l997. godine, jedinstveni Park-muzej rudarske i metalurške opreme Rudnika bakra Bor  upotrebljavane tokom jednovekovnog rudarenja na tim prostorima. Institut za bakar je sačinio projekat kojim su 22 eksponata oplemenila parkovski prostor, a pre četiri godine postavljen je i ogormni amarički bager “Eukluid”, najlepša atrakcija za đačke ekskurzije. Vandali su premeštali eksponate, krali delove, pisali parole po tek ofarbanim mašinama, ali, pre tri dana, jedan od eksponata iz 1973. godine – topionički vagon, nestao je u nepoznatom pravcu. Krađa je prijavljena policiji.

-Najgore je što isti takav vagon stoji ispred direkcije Topionice i rafinacije, ali nije kulturno dobro. Ako je nekom trebao taj eksponat morao je da konsultuje Muzej rudarstva koji gazduje Parkom-muzejom. Nažalost, niko nas nije pitao ni kada je pre dve godine počela gradnja 20 lokala na glavnom ulazu u muzjeski prostor. U opštini su taj postupak opravdavali izmenom regulcionog plana iz 2002. godine. Neko je advokatima obećao da na tom mestu prave kancelarije. Sve je to ružno i neshvatljivo. Žalili smo se i nadležnim ministarstvima, ali ništa nije pomoglo- kaže Slađana Đurđekanović Mirić, direktor Muzeja rudarstva i metralurgije.

Istovremeno se dagađaju još neke nelogičnosti u komunalnim delatnostima grada. Na primer, skulptura spomenika Rudara visokog četiri mmetra, nakon 15 godina, biće, nezvanično saznajemo, premeštena na ulazu u grad, na nedavno izgrađenom sobraćajnom kružnom toku. „Rudar“ je  1952. godine sa Trga oslobođenja  premešten na prostor ispred generalne direkcije Basena Bor. Za taj posao sačinjen je i plaćen stručni projekat, jer je reč o širem ambijentu.

-Nemoćni smo da se borimo protiv samovolje odgovornih pojedinaca kako bi zaštitili muzejski prostor u gradskom parku.  Ako je neko iz RTB Bor, kako se danas priča, odneo eksponat trebalo bi ponovo da ga vrati na isto mesto. Ispred Doma kulture, gde je i Muzej rudarstva, trenutno se gradi letnja pozornica, ali nigde nema obeveštenja ko to radi i ko je investitor. Sumnja se i u gradnju na tuđem zemljištu i bez propisne dozvole. Zakonom o izgradnji objekata predviđa se i zaštita gradilišta da ne bi neko nastradao. Nejasno je zašto i građevinska inspekcija ćuti – ističe Dušan Kabić, kustos borskog Muzeja.

Miroslav Pajić, predsednik „zelenih“ u Boru pisao je mnogim institucijama o zloupotrebi parka-muzeja i gradnji lokala i advokatskih kancelarija. Nigde nije naišao na razumevanje, mada je ministar Oliver Dulić navodno rekao da će se takvoj raboti stati na put.

-Doživeo sam da mi se telefonski preti. Jer, dirnuo sam u osinjak što hoću da sačuvan narodnu imovinu i kulturno dobro. Moj pokojni otac dr Tomislav Pajić jedan je od projektanata tog parka- žali se Miroslav Pajić.

U borskoj policiji rekli su novinarima da nestanak vagona nije klasična krađa, nego da je došlo do nesporazuma između Muzeja rudarstva i RTB-a Bor čiji su radnici, ističu očevidci, natovarili eksponat u kamion niške registracije i odneli u nepoznatom prvacu.

Share

2 thoughts on “PARK-MUZEJ I POTKRADAJU I UNIŠTAVAJU

  1. Da se malo ima vise sluha i dobre volje, Bor bi postao jedan od najznacajnijih muzejskih, kulturnih, turistickih destinacija u Srbiji ( specijalizovani muzej pod vedrim nebom ), uz sve prednosti koje ima grad i antropogeografski prostor gde je on smesten…Ja i dalje verujem da je Bor prirodno srediste rudarske kulture i da to treba negovati….o nedostacima, manama…. ovog podrucja mnogo se prica i zna, ali malo se radi na negovanju i promovisanju onoga sto vec postoji…Steta, za prosle, sadasnje i pe svega buduce generacije…

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !