);

Pozitivna ekološka ocena za buduću topionicu RTB-a Bor

Foto: D.Mladenović

Viši savetnik za ekologiju kanadske Agencije za razvoj EDC Peter Moore pozitivno je ocenio Studiju uticaja na životnu sredinu buduće topionice bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, javlja Ekonomist.
„Bordu direktora daću tople preporuke da se realizuje projekat izgradnje nove topionice“, rekao je Mur nakon javne rasprave koja je kasno sinoć završena u Boru, i kojoj su prisustvovale brojne nevladine organizacije i građani.


EDC banka će biti nosilac kredita za gradnju nove i rekonstrukciju postojeće topionice bakra i izgradnju Fabrike sumporne kiseline, a Studija uticaja na životnu sredinu je neophodan dokument kako bi se projekat realizovao.
Rekonstrukcija podrazumeva zamenu zastarele tehnologije topljenja novom i izgradnju nove Fabrike sumporne kiseline.
Mur je rekao da je EDC „uzbuđen“ što će taj projekat doneti velike koristi RTB-u „Bor“ i celom regionu.
On je podsetio da je EDC državna kompanija koja ima zakonsku obavezu da se uveri i osigura da projekti ispune određene standarde, u ovom slucaju standarde Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke.
„Bez obzira što naša preporuka nije jedina, izuzetno je važna. Smatram da ću imati izuzetno pozitivan uticaj na bord direktora EDC banke“, naznačio je Mur.
Predstavnik EDC-a je ipak naglasio da će se pitanja koja se odnose na finansiranje projekta tek razmatrati između odeljenja za finansije EDC-a i RTB-a „Bor“.
Podsetio je da je EDC već imao dobra isukstva u saradnji sa kanadskom kompanijom SNC Lavalin, koja će realizovati projekat rekonstrukcije nove topionice.
Generalni direktor RTB-a „Bor“ Blagoje Spaskovski rekao je da se ovim činom definitivno kreće u realizaciju projekta i da će Borani za 36 meseci imati čisto nebo, reke i bolju proizvodnju.
„Samo iz razlike u iskorišćenju bakra, većoj količini sumporne kiseline, većeg iskorišćenja zlata, selena i platine, koja se procenjuje na 42 miliona dolara, moći ćemo da isplatimo celu investiciju“, zaključiuo je Spaskovski.
On je rekao da je projekat siguran, jer iza njega stoje država Srbija i Vlada.
Predstavnici RTB-a i SNC Lavalin, potpisali su 10. juna ugovor o izgradnji Topionice i nove fabrike sumporne kiseline u vrednosti 175 miliona evra.
Kredit od 135 miliona evra obezbediće EDC a preostalo RTB „Bor“ i država Srbija. (Economy.rs, Beta 21. oktobar 2010).

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !