);
Breaking News

U BORU 2.000 LOPOVA KRADE OTPADNE METALE

Uhvaćene 1.982 osobe u krađi otpadnog metala iz RTB ”Bor”. Bakar iz strujnih kablova dobro se prodaje na crno.

Od početka godine, radnici “Zaštite”, preduzeća zaduženog da obezbeđuje imovinu Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”, u pokušaju krađe otpadnog metala iz kruga RTB uhvatili su – 1.982 osobe!,pišu današnje“ Novosti“.

Istovremeno, oni su onemogućili lopovima da iz Basena ukradu više od osam tona bakra i ostalih sekundarnih sirovina.

Najveći problem radnicima “Zaštite”, kojih ima 295, je to što obezbeđuju gotovo 10 hiljada hektara fabričkog kruga RTB u Boru i Majdanpeku, tako da im se, ponekad, učini da je njihov posao nemoguća misija.

Inače, iz kruga RTB svakodnevno se krade otpadni metal. U te svrhe “regrutuju” se i maloletne osobe, koje ne podležu krivičnoj odgovornosti, ali i – trudnice. Za njima, po razrađenom metodu, kreće grupa starijih i organizovanijih ljudi, koja sačeka da deca i žene budu uhvaćeni, i onda, bez ikakvih problema, pokupe plen. Drski lopovi ne libe se, kada su otkriveni, i da napadnu radnike “Zaštite”.

Međutim, i lopovi svakodnevno stavljaju na kocku sopstvene živote. Jer, od kada su radnici “Zaštite” pokrili sve njihove kozje staze i bogaze kojima dolaze do plena, oni su se preorjentisali i sada, po mrklom mraku, osvetljavajući sebi prostor samo baterijskom lampom – kopaju kanale odakle vade strujne kablove u kojima se nalazi bakar!

U toku noći, lopovi po šumama iskopaju i po nekoliko desetina metara kanala, dubokih više od pola metra. Odatle vade strujne kablove, obmotane plastikom. Sledi “pečenje” kabla na licu mesta. Plastika izgori, a lopovi pokupe bakar, koji kasnije prodaju na crnom tržištu metala u Boru.

Međutim, u pokušaju krađe bakra iz trafo-stanice, u sastavu majdanpečkog rudnika, nedavno je nastradao Ivica Božić (50). Njega je, kako je ustanovljeno, spržila struja jačine šest hiljada volti! Njegovo ugljenisano i potpuno neprepoznatljivo telo pronašli su radnici.

Kako saznajemo, Božić je sekirom razvalio vrata trafo-stanice u krugu majdanpečkog rudnika, u koji se krišom ušunjao. Počeo je da seče bakarne šine, ali je, tom prilikom, zakačio strujni kabl i napravio Voltin luk, koji ga je, bukvalno – spržio! Kraj njegovog leša pronađena je sekira, a on je identifikovan tek nakon obavljene DNK analize.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama