);

Katanac na „Kapijama Bora“

Uprkos predizbornim obećanjima, građevina projektovana kao ukras grada, i dalje ruina. Gradnja impresivnog poslovno-sportskog centra počela 1996, a prekinuta 2000.

Boranima su u predizbornoj kampanji političari obećali da će velelepni objekat na ulazu u grad, nazvan „Kapije Bora“, uskoro biti dovršen i da će u njemu biti smešten Univerzitet Timočke krajine. Jedan od ministara čak je precizirao da je s jednom renomiranom naučnom ustanovom postignut dogovor o tome da se „Kapije Bora“ stave u funkciju i da se, konačno, spreči dalje propadanje tog objekata.

Od tada je prošlo četiri meseca, a velelepni objekat na ulazu u grad i dalje – propada,pišu današnje“ Novosti“.

Još 1996. godine, uporedo s početkom izgradnje superluksuznog hotela „Jelen-Hajat“ na planini Crni vrh, u Boru je, kao deo ambicioznog projekta, počela izgradnja poslovnog centra „Kapije Bora“, koja je u jedinstvenu, impresivnu celinu trebalo da objedini Sportski centar „Mladost“ (u čijem sastavu se, pored ostalih sadržaja, nalaze velika sportska dvorana sa 5.000 mesta, dva olimpijska bazena i tereni za male sportove) i još jedan motel, čija je gradnja i počela i okončala se samo završetkom makete i idejnog projekta.

Velelepno zdanje „Kapije Bora“, koje je bilo ponos grada, baš kao i hotel na Crnom vrhu, danas je, nažalost, napušteno, i sve više liči na ruinu. Izgradnja tog zdanja – u koje je, prema nezvaničnim informacijama, utrošeno nekoliko desetina miliona dolara – misteriozno, baš kao i gradnja „Jelen-Hajata“, obustavljena je krajem 2000. godine.

Posle decenije nebrige, „Kapije“ su u očajnom stanju. Ulazna vrata na ovom objektu su polomljena, lopovi su odavno pokrali sve oluke, a kiša i vlaga uništile su veći deo fasade i zida. Na sve strane nalaze se gomile smeća i šuta. Većina prozora je polupana. Ipak, najveći problem je u tome što je ukraden gotovo ceo bakarni krov.

Ono što se zna – vlasnik objekta je, uz Rudarsko-topioničarski basen „Bor“, beogradski „Energoprojekt“ – koji je ostavio nedovršenu zgradu pre osam godina. Čuvara nema, a kradljivci i dalje nesmetano ulaze i odnose sve što stignu, pa i elektroinstalacije.

I, dok „Kapije Bora“ i dalje propadaju, nedavno je nedaleko od tog objekta, na kružnoj raskrsnici izgrađenoj u toku predizborne kampanje, postavljena statueta rudara s topioničarkim vagonom koji se nalaze na postolju koje se okreće. Kružna raskrsnica i novo obeležje na ulazu u Bor su, dakle, završeni. A, „Kapije Bora“ će morati da sačekaju bolje vreme. Ili, sledeće izbore…

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !