);

RTB BOR: VIŠE BAKRA I RASKRIVKE

Za devet meseci iz majdanpečkog i borskih rudnika izvučeno 15 odsto više bakra i uklonjeno 30 procenata više raskrivke nego prošle godine. – Proizvedeno 18.646 tona bakra u koncentratu i 17.038 tona katodnog bakra iz domaćih sirovina

Za devet meseci u majdanpečkom i borskim rudnicima iskopano je blizu osam miliona tona rude i iz nje izvučeno 18.646 tona bakra u koncentratu, odnosno 15 odsto više nego lane za isto vreme. Sa površinskih kopova „Veliki Krivelj“ i „Severni revir“ do oktobra je uklonjeno ukupno i 11 miliona tona raskrivke, što naspram prošlogodišnjih 8,5 miliona tona učinak „na jalovini“ čini boljim za 30 procenata, oбjaвљуje sajt RTB-a.

Borski rudokopi su u periodu januar-septembar dali šest miliona tona rude i čak pet i po miliona tona raskrivke, odnosno 25 procenata više nego u isto vreme minule godine. Ukupne iskopine bile su „teške“ 11,5 miliona tona, a „crveni“ metal iz borske rude izmeren je na 14.840 tona bakra u koncentratu. Kriveljski površinski kop bio je najproduktivniji u ovom periodu jer je odatle od početka godine dato 11.768 tona bakra u koncentratu, odnosno 24 procenta više nego lane. Eksploatacijom jamskog ležišta „Brezanik“ dobijene su 783 tone „crvenog“ metala, iz mugle „T“ i tamošnje bogate rude izvučena je 821 tona, a preradom šljake dato je 1.469 tona bakra u koncentratu.

Iako nije za potcenjivanje ni tempo raskrivanja u Velikom Krivelju, majdanpečki rudari ostvarili su za devet meseci, ipak, bolji rezultat jer su u ovom devetomesečju dali 35 odsto jalovine više i tako lanjski učinak od 4,09 miliona tona raskrivke popeli na 5,5 miliona. U istom periodu, sa tamošnjih ležišta „Dolovi 1“ i „Dolovi 2“ iskopano je 1,9 miliona tona rude i iz nje izvučeno 3.806 tona bakra u koncentratu. Topionica i rafinacija je, s druge strane, za devet meseci iz domaćeg koncentrata, šljake, bogate rude i ostalih sopstvenih sirovina produkovala 17.038 tona katodnog bakra, što je deset odsto više nego prošle godine. Fabrika sumporne kiseline je u istom periodu proizvela 56.336 tona monohidrata, a Fabrika bakarne žice dala je 5.435 tona proizvoda (dipforming i profilisane žice).

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !