);

Devizni kurs ubija na rate

Građani iz meseca u mesec za kredite moraju da izdvajaju sve više dinara. Bankari prodavali evro od 1,40 do 2,68 dinara više od zvaničnog kursa NBS

Ko god je uzeo bilo koju vrstu kredita, vezan za evro ili “švajcarac”, u poslednjih godinu dana se gorko kaje jer su rate, zbog rasta kursa, drastično uvećane,pišu današnje Večernje Novosti.

Najgore prolaze građani sa stambenim zajmovima čije su mesečne obaveze i inače velike, i koji su se u najvećem broju zadužili maksimalno, odnosno do polovine plate. Sa rastom evra, rate su im premašile to izdvajanje, tako da su mnogi u problemu kako da ih otplate. Prema poslednjim zvaničnim podacima, 104 korisnika stambenih pozajmica nije u stanju da ih vrati i banke su spremne da aktiviraju hipoteke.

Sve obaveze po kreditima su obračunate po srednjem kursu NBS, koji primenjuje većina banaka, ali i dalje ima onih koje zaračunavaju rate po svom prodajnom kursu. On je uvek značajno iznad zvanične vrednosti evra, u proseku od dva do tri dinara. Zbog sve većeg rasta evropske valute, centralna banka i same banke savetuju građanima da se zadužuju u domaćoj valuti, sa fiksnom kamatom.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !