);

AKCIJA POŠUMLJAVANJA POLOVIČNO USPELA A POPRAVNI 6. I 7.NOVEMBRA

Dugo pripremana velika radna akcija pošumljavanja planine Stol je realizovana u najavljene dane 23. i 24.oktobra. Naše udruženje građana „Crni vrh 45“ je bilo organizator ove akcije a pošumljavanje je rađeno za potrebe ŠG „Timočke šume“ iz Boljevca odnosno za Šumsku upravu opštine Bor koja je organizaciona celina ovog šumskog gazdinstva odnosno JP „Srbija šume“.

Šumska uprava opštine Bor je obezbedila 5.000 sadnica za pošumljavanje 2 ha planine Stol, sa strane sela Luka,platila autobus za prevoz učenika koji su učestvovali u pošumljavanju. Naše udruženje je dogovorilo da ŠG „Timočke šume“ plati udruženju 10 dinara po zasađenoj sadnici i obezbedilo doručak i ručak za učesnike akcije pošumljavanja. Udruženje je obećalo učenicima koji budu učestvovali u akciji da će na osnovu Zakona o volontarizmu isplatiti 30% od zarađenog novca kao džeparac i da će ostatak zarađenog novca a uz potrebnu značajnu pomoć donatora upotrebiti za realizaciju jednodnevne nagradne ekskurzije na jednoj od bližih turističkih destlinacija koja bude interesentna za učenike.

Evidentno je da je drastična razlika između broja prijavljenih učenika za akciju pošumljavanja (ukupno 355 učenika iz svih Borskih srednjih škola) i onih koji su učestvovali (u subotu učestvovalo 34 učenika a u nedelju svega 12 učenika) što govori da su učenici sve ovo shvatili veoma neodgovorno. Velika većina učenika koji su se odazvali na akaciju su radili u okviru svojih mogućnosti, nije bilo ekcesa a i ponašanje učenika je bilo u granicama očekivanog i pristojnog. Udruženje je planiralo da u oba dana učestvuje po 55 učenika a da zainteresovani učenici za rad našeg udruženja postanu i članovi našeg udruženja.

U oba dana je posađeno ukupno 2.200 sadnica a pošto smo mi odgovorno udruženje moramo da pronađemo način da animiramo učenike i da 6. i 7. novembra zasadimo preostalih 2.800 sadnica jer to od nas očekuje naš poslodavac  Šumska uprava opštine Bor. Problem je što učenici imaju mini raspust od 4. do 7.novembra. U direktnom kontaktu sa onima koji su već učestvovali u pošumljavanju kao i sa po godinama starim članovima našeg udruženja moramo da okupimo ovaj put 55 učesnika i da započeto pošumljavanje završimo.

Pozivamo izviđače, planinare, mlade istraživače, džudiste i sve ostale sportiste kao i zainteresovane građane da nam se 6. novembra priključe i uzmu učešće u akciji pošumljavanja kako bi u jednom danu mogli da završimo započeti posao i zasadimo preostale sadnice. Polazak je u 7 časova ispred Doma kulture a povratak u Bor oko 18 časova. Obezbeđen je doručak i ručak. Zainteresovani se trebaju prijaviti na telefon 064/680-2775 iz organizacionih razloga najkasnije do 3.novembra do 12:00 časova.

Živorad Mitić

Predsednik UO udruženja „Crni vrh 45“

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !