);

NEUGASLO SEĆANJE NA SLAVNE PRETKE

Obrenovac, zajedno sa pobratimima iz Bora, juče obeležio godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Borani pred spomenikom Kralju Aleksandru Ujedinitelju u Obrenovcu
Borani pred spomenikom Kralju Aleksandru Ujedinitelju u Obrenovcu

Autor: M.Radisavljević

-Podružnica potomaka ratnika 1912-1920., opština Obrenovac i Termoelktarana „Nikola Tesla“, dosta su učinili na negovanju tradicija i čuvanju uspomena na događaje i ličnosti iz slavne srpske prošlosti, prevashodno iz vremana Prvog svetskog rata. Redovno se održavaju  spomenici, ali i postavljaju nova spomen obeležja. Na primer: postavljena je spomen ploča dr Arčibaldu Rajsu koji je 1914. godine  bio i u Obrenovcu, podignut je spomenik vojvodi Živojinu Mišiću na glavnom gradskom trgu, otkriven je spomenik oslobodiocima Obrenovca i Beograda u selu  Konatice, podignute su spomen česme Kralju Aleksandru Ujedinitelju u gradskom parku i dr Mihajlu Mihailoviću, upravniku  Armijske  bolnice u Kragujevcu koji je 1915. godine umro od tifusa u Obrenovcu. U selu Skela otkrvivena je spomen ploča vojvodi Petru Bojoviću- rekao je juče ( 31.oktobra ), na svečanosti povodom giodišnjice oslobođenja opštine Obrenovac u Prvom svetskom ratu, Dragan Lazić, predsednik obrenovačke Podružnice dodajući da je, nedaleko od Bojevićevog  belega, i obeležje devojakama iz ovog kraja koje su se utopile u Savu da ne bi pale u ruke Tuircima.

Cveće i vence na spomenik Kralju Aleksandru juče su, uz zvuke himne,  sem predstavnika opštine i boračkih organizacija Obrenovca, položili i predstavnici pobratimske Podružnice iz Bora.

Obraćajući se domaćinima, Brana Filipović, predsednik borske Podružnice rekao je da potomci starih srpskih ratnika godinama neguju tradicije na slavne pretke i zajednički se dogovaraju i razmenjauju iskustva.

– Timočka krajina dala je ogromne žrtve u Velikom ratu, čuvena Timočka divizija prošla je celu golgotu ratovanja i dočekala Solunski front i slobodu bez 80 odsto svojih prvopozivaca. Najveća izgibenija bila je upravo na Savi 1914. goiodne, nedaleko od mesta Kupinovo i Obrenovca, Na Legetu kod Srenske Mitrovice. I zato se Timočani i Borani i njhovi pobratimi iz Obrenovca i tog dela Srbije nikada neće odreći sećanja na slavne pretke i borce za isti, najuzvišeni cilj, za slobodu otadžbine – rekao je Filipović.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !