);

OD DANAS SE UVODE KAZNENI POENI U SAOBRAĆAJU

Vozači oprez – novi pravilnici Ministarstva unutrašnjih poslova od danas stupaju na snagu. Jedinstveni registar negativnih bodova

Kazneni  poeni za nepoštovanje saobraćajnih propisa od ponedeljka,od  danas se unose u centralni registar MUP. Ovakav sistem trebalo bi da smanji mogućnosti za korupciju jer će podatke o zarađenim negativnim bodovima moći da vide samo ovlašćeni službenici, ali ne i saobraćajac koji zaustavi vozača.

Prema Pravilniku o načinu vođenja evidencije o kaznenim poenima, registar će sadržati podatke o vozaču i dozvoli, o odlukama izricanja negativnih bodova i njihov broj. Kazneni poeni neće se upisivati u vozačku dozvolu.

– Samo će ovlašćeni službenik imati uvid u ovu evidenciju – objašnjavaju u MUP. – Vozač će moći da podnese zahtev kako bi proverio koliko je kaznenih bodova sakupio, ali saobraćajac koji ga je zaustavio to neće moći da zna.

Stručnjaci objašnjavaju da nema potrebe da policajac zna koliko bodova nedostaje vozaču da ostane bez dozvole. Ako bi to znao, mogao bi da iskoristi priliku i da ucenjuje vozača. Ovako je mogućnost da dođe do korupcije značajno smanjena, pišu današnje „Večernje Novosti“.

Prvog dana novembra na snagu stupa i pravilnik o oduzimanju dozvole. Kada vozač sakupi 18 negativnih poena, postupak za oduzimanje dozvole mora da bude pokrenut najkasnije za tri dana. Kada dobije rešenje, vozač ima isti rok da policiji preda svoju dozvolu.

– Kad istekne period na koji mu je dozvola oduzeta, da bi je dobio nazad, vozač mora da plati sve novčane globe i da odsluži zatvorsku kaznu ukoliko je osuđen – kažu u MUP. – Posle toga mora da prođe još 90 dana pre nego što kažnjeni vozač može da pokrene postupak za vraćanje oduzetog dokumenta.

Njegovim mukama ni tu nije kraj. Pre nego što ponovo sedne za volan mora da prođe lekarski pregled, da pohađa posebni seminar i položi testove. Uz sve to, sledeći put dozvolu gubi već sa 15 negativnih poena. Maksimalan broj bodova se u svakom narednom krugu smanjuje za tri.

Kazne očekuju i vozače koji nisu nabavili odgovarajuće gume. U policiji najavljuju da će strogo kontrolisati da li su automobili opremljeni pneumaticima za zimu na pogonskim točkovima. Kao zamena mogu da posluže i letnje gume sa šarama dubokim najmanje četiri milimetra. Mnogi su strahovali da će ove godine morati da izdvoje najmanje 150 evra za nabavku zimskih pneumatika za sva četiri točka. Ministarstvo infrastrukture je ipak uvažilo primedbe i odložilo primenu ovog pravila do maja sledeće godine, što praktično znači do naredne zimske sezone.

REGISTARSKE TABLICE

NOVE registarske tablice, saobraćajne i vozačke dozvole vozače očekuju od 1. januara. Kako je nedavno najavio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, plan je da se sledeće godine izda dva miliona saobraćajnih dozvola sa čipom, sa kojima će auto moći da bude registrovan na tehničkom pregledu bez dolaska u policiju. On je istakao i da će u narednom periodu čitav Koridor 10 biti pokriven kamerama, koje će beležiti prekršaje. To je još jedna mera za koju u policiji obećavaju da će smanjiti mogućnost korupcije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !