);

Centrala MMF odlučuje o srpskim penzijama

Premijer Cvetković i ministar rada Rasim Ljajić, tvrde sindikalni pregovarači, jesu spremni da se rešenje nađe oko penzija, ali moraju o svemu tome razgovarati sa delegacijom MMF, koja opet nema ingerencije da prihvati traženo bez dodatnih konsultacija sa centralom u Vašingtonu,piše današnji“Blic“.

Rok za odgovor je četvrtak po podne ili veče i mi očekujemo jasne odgovore, kaže za „Blic“ Milorad Mijatović, vođa sindikalnog pregovarčkog tima. U međuvremenu, juče je simbolično među prvima potpis na peticiju za obaranje Vlade stavio sindikalni lider Ljubisav Orbović. Od danas će potpisivanje biti nastavljeno u više od deset gradova Srbije.
– Naš je plan da to traje petnaestak dana, a naša je procena da ćemo skupiti oko milion potpisa. Pripreme za štrajkove su otpočele i celu akciju “Potpiši i Vladu obriši” nastavljamo prema planu – priča Orbović.
Glavni nesporazum se vezuje za dva zahteva: da penzije ne mogu pasti ispod 60 odsto iznosa prosečne zarade i da je neophodno zadržavanje beneficiranog radnog staža za rudare. Podaci sindikata pokazuju da 40 odsto rudara „Kolubare“ koji imaju beneficirani staž ne doživi penziju, a oni koji je dočekaju koriste je u proseku samo deset meseci. Oporo, nema šta, ali kao i uvek problem je kako naći novac za uvećanje onih kojima prestaje radni vek. U periodu od godinu dana broj onih koji rade smanjen je za oko 200.000, ali je porastao broj penzionera za blizu 160.000.

– Posebno je pitanje što u svim dogovorima nigde nema vlasnika kapitala i što njih niko ništa ne pita – primećuje Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, uz opasku da “sindikat nema snagu za rušenje Vlade”.
Slično misli i dr Zoran Stojiljković, ocenjujući da je sindikalna namera drugačija.
– Sindikat ne može da sruši Vladu i oni znaju da je to neostvarljiv cilj. Oni pokušavaju da nateraju Vladu da bude odgovornija i da se uspostavi pravi socijalni dijalog koji bi pomirio razvojnu komponentu i socijalno podnošljivu situaciju – smatra Stojiljković.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !