);

СРПСКА ПОСТАВКА У МУЗЕЈУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Музеј Првог светског рата биће свечано отворен 11. новембра 2011. године у 11 часова и 11 минута у француском граду Мо, 60 километара источно од Париза- на 93. годишњицу потписивања примирја у Великом рату. Биће то велики музеј на око 7.000 квадратних метара, а инвестицију од 22 милиона евра покриће Француска, укључујући и средства од донација грађана. Град Мо налази се на реци Марни и управо у близини музеја водиле су се огорчене рововске борбе од 1914.до 1918, познате као Битка на Марни, у којој је учествовало више од милион бораца.

Петар Петровић Пепи, члан Скупштине дијаспоре у Паризу, као дугогодишњи становник француске престонице, укључен је у прављење српске поставке у овом музеју. Како каже за“ Политику“, идеја за изградњу музеја појавила се још 2004, када је била велика изложба Првог светског рата у граду Мо. Тада су, додаје, били презентирани тродимензионални објекти, фотографије и оружје из приватне колекције Жан-Пјера Вернеја, кустоса будућег музеја и великог пријатеља нашег народа. После тога, одржано је донаторско вече у Моу, а значајно су помагали савезници из Првог светског рата, посебно Американци и Британци.

Господин Вернеј, који је својевремено донирао 18 предмета за Српску кућу на Крфу, прикупио је самоиницијативно експонате и за српску поставку у овом музеју , али му не достаје неколико предмета: пушка „ маузер“, која је у Крагујевцу прављена од 1889. године , затим фишеклије, чутурица, ранац и још неке ситнице. Са овим проблемом већ је упознато наше Министарство одбране и имамо обећање да ће помоћи. Колико је мени познато, из министарства је упућен допис руководству „ Застава оружја“  да се приступи изради реплике ове пушке – открива Петровић.

Музеј Првог светског рата, чим буде завршен, биће уврштен у каталог светске културне баштине.

–         Не треба ни говорити колика би срамота била да Србија , која је у односу на број становника понела највеће жртве у Првом светском рату , остане без адекватне презентације на овом светски важном догађају. Посебно смо захвални људима из нашег система одбране, јер су они први реаговали на наше дописе , а обраћали смо се на више релевантних адреса , укључујући и нашу амбасаду у Паризу. Надамо се да ће се много агилније приступити овом проблему јер време истиче, а поставка мора бити завршена до маја. Господин Вернеј прихватио је нашу идеју да будемо представљени са три лутке – манекена у пуној  ратној опреми : српски каплар, поднаредник и мајор – наводи наш саговорник .

Посебна жеља је да део поставке буде посвећен Милунки Савић , хероини Првог светског рата, једној од ретких жена- бораца , која је бројних највиших ратних одликовања. Између осталог , две Карађорђеве звезде , две француске Легије части и француски Ратни крст с палминим гранчицама,  руски Крст светог Ђорђа … Академски вајар Љубиша Манчић направиће бронзану статуету Милунке Савић , високу 40 сантиметара, која ће бити смештена у посебну витрину.

– Осмислили смо да прикупимо сва њена одликовања , ако не оригинале онда бар копије и да их изложимо испред Милункиних ногу. Осим тога , вајар Манчић ће нам доставити и 14 бронзаних плакета наших и француских војсковођа. Међу њима су врховни комадант краљ Петар Први и регент Александар , као и војводе Радомир Путник , Степан Степановић , Живојин Мишижћ и Петар Бојовић. Надамо се да ћемо испунити дуг према славним ратницима и довршити српску поставку у Мо како доликује,   истиче Петровић , објавио је Бојан Библија у „ Политици“ 31. октобра 2010.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !