);

LOKALNI NOVINARU SU OBESPRAVLJENI I PONIŽENI

To je rečeno u jučerašnoj raspravi o  Strategiji medija u lokalnim sredinama, održanoj u Boru i u organizaciji UNS , NUNS, Sindikata novinara Srbije, opštnine Bor i Medija centra Bor.

Autor: B. Filipović

Foto: D. Popaz

U našoj državi imamo slobodne medije i nezaštićene novinare. Lani je bez radnog mesta ostalo 2.000 medijskih radnika , a isto toliko ove godine biće ih proglašeno tehnološkim viškovima.U Srbiji je u Registar javnih glasila upisano 545 štampanih medija , 210 radio stanica i 108 televizija. Ukupno je zaposleno 10.500 novinarskih poslenika. Oni su  u najtežem položaju poslednjih nekoliko decenija, a prema podacima Agencije za privatizaciju do kraja aprila ove godine prodato je 56 medija, od kojih 31 elektonski.. Sa 18 kupaca raskinuti su ugvori i to zbog nepoštovanja radnih obaveza. Plate novinara u Beogradu iznose 350 do 500, dok su u loklanim sredinama 250 do 300 evra. U privatnim medijama zarade su na minimalcu ili se i takve kakve jesu mesecima ne primaju. Poslodavci ne uplaćuju ni doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Iako se  podnose prijave i tužbe inspekcijama i sudovima, na pravdu se čeka po više godine. Ovo je izneto na jučerašnjoj raspravi u Boru o “Medijskoj strategiji u lokalnim sredinama”, a povodom 5. novembra Evropskog dana odbrane novinarstva.

-Politički i privredni centri moći ne žele da smanje uticaj. Novinari su poniženi u svakom pogledu. Država treba da se povuče iz medija, ali ne i da ne pomaže. Izborili smo se da se novinari tretiraju kao službena lica, ali je to nedovoljno. Predstoji grčevita borba za naš položaj u društvu koji je danas sve teži i gori- rekao je Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije istakla je da je u procesu privatizacije medija polovina od 1.200 članova  ovog sindikata ostala bez posla. Ovi mediji su, većinom, otišli u stečaj. Zbog neredovne isplate zarada mnogi novinari su napustili  redakcije, ali ih je nemali broj koji su dobili otkaz samo što su u članstvu sindikata.

Novinari iz Timočke krajine izneli su niz problema. U Negotinu obe privatizovane televizije su ugašene. Četrdeset radnika tri godine nije primalo platu, niti su im uplaćivani doprionosi. Danas su na ulici.

-Bez televizije ostali su i Knjaževac i Majdanpek, Zaječar je u krizi, u Boru je loklana samouprava stala iza svog preduzeća. Od kraja 19. veka do danas ovo je najteže vreme za novinare i novinarstvo.  Svako može da osnuje medijsku firmu, struka se ne poštuje, o kvalitetu se gotovo ne brine. Vlasnicima ne trebaju profesionalci, nego izvršioci- rekao je Vlado Madžoski iz Privredne komore Zaječar.

Ipak, najneveseliju priču izneo je Žarko Timotijević, vlasnik borske TV “Sezam”:

-Moji novinari i ostalo osoblje, na čelu sa mnom, rade 24 sata. Primaju minimalac. Ukoliko neko ne pomogne, ne znamo dokle ćemo izdržati, jer od oglašavanja ne može da se preživi. Opština ima svoju TV. Kako je došlo, ja ću postati predsednik sindikata.

Dragana Čabarkapa je na ovaj komentar rezignirano dodala:

– Eto strašnog primera – novinari su u očiglednom robovskom položaju!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !