);

RUDARSKI GRAD POSTAJE URBANI CENTAR

Intervju: Nebojša Videnović, predsednik opštine Bor

Kada sam pre tri meseca stupio na čelo opštine, Bor je više ličio na nekadašnje Bor selo, nego na grad. Za to kratko razdoblje uspeli smo da počnemo gradnju letnje pozornice i zimskog klizališta, glavna ulica biće pešačka zona, a sve zgrade imaće jedoobrazni izgled, saobraćaj kroz centar grada biće premešten u paralelnu ulicu „3.oktobar“, saobraćajni kružni tok i ulaz u grad dobijaju novi izgled, dok ne rešimo pitanje napuštene „Kapije Bora“ nećemo dozvoliti gradnju ni jednog privatnog lokala, ne samo na zelenim površinama, ponovo otvaramo Autobusku stanicu i osnivamo parking servis, pokušaćemo da izuzmemo iz privatizacije nekadašnje Javno preduzeće „Borprevoz“, otvaramo Fabriku strujomera, pogon obuće, Fabriku za reciklažu, do kraja ove godine „Veranomotros“ otvara robnu kuću, imamo zainteresovane za davanje aerodroma u zakup- bio je odgovor Nebojše Videnovića , predsednika opštineBor na naše prvo pitanje šta je i koliko urađeno u porotekla tri meseca otkako je G-17 i koalcija DS-SPS preuzela vlast, objavila je današnja Pravda, autor, Brana Filipović.

U predizbornoj kampanji bilo je obećanja da  će Bor relativno brzo dobiti status grada, nije li i to razlog što se gradsko područje ubrzano uređuje?

– Nije nam to u prvom planu. Hoćemo da izbegnemo urbanistički haos i da tako uredimo, ne samo centar, nego i širi deo da liči na savremenu urbanu sredinu. Bivša vlast je, primerice, dozvolila gradnju kojekavih lokala u centralnom gradskom parku, zapustila prostor kod „Maksija“, naružila plato ispred Doma kulture, izdelila građevinsko zemljište  pojedincima koji ništa ne grade. Toga više neće biti.

Bor je grad sa više od 6.000 nezaposlenih, u komabinatu bakra tek se očekuju zamešnije investicije, sve više je siromašnih?

-U novim fabrikama i pogonima, zajedno sa rudnikom Belorečki peščar, zaposlićemo više stotina radnika. Nažalost, osnivanje Javnog preduzeća „Borsko jezero-Crni vrh“ sačekaće još malo vremena, moguće je i da će kasniti Parking-servis, ali je najgore što je Javna ustanova Sportski centar Bor postala balast i ogroman teret za opštinu. Za doborovoljno napuštanje firme prijavilo se 15 zaposlenih, ali je to nedovoljno. Zato ćemo do kraja godine otpustiti 30 radnika. Naš budžet ne može  u nedogled da finansira plate 147 zaposlenih u toj ustanovi, gde treba da radi 50-60 zaposlenih. Opterećuju i zamašni dugov Toplane, Vodovoda…Ipak, nećemo dozvoliti zapošljavanja političkih istomišljenika kako je ranije bilo.

– Već su najavljena nova poskupljenja vode, grejanja i još nekih komunalija.

– Najvaljeno je poskupljenje vode. Grejanje će poskupeti, ali ne znamo kad i koliko. Ne verujem da ćemo dozvoliti uvećanje cenovnika do kraja ove godine. Za energente za Toplanu uzeli smo kredit od 300 miliona dinara, tako da ceo grad 24 sata ima tople radijatore. Previše je kvarova na vrelovodnoj mreži, ali već za nedelju-dve i to ćemo prevazići. Toplana duguje 720, ali i potražuje više od 400 miliona dinara. Počela su iskljulčenja najvećih dužnika. U vrhu neplatiša su najbogatiji, gospoda koja vozi skupe džipove i lepo živi. To se ne sme tolerisati.

Para u budžetu je nedovoljno. Čini se da je u školama najteže?

– Često nemamo novca ni za osnovne potrebe u školstvu. Krovovi prokišnjavaju i na zgradama dečjih vrtića, na Muzičkoj, u nekim osnovnim i srednjim školama. Od prethodnog rukovodstva ostali su dugovi u visini četvrtine budžeta. Na primer, juče je bespotrebno, sudskom odlukom,  sa računa skinuto 45.000 evra za plac izdat firmi Beoton na 99 godina. Pojavili su se stari vlasnici zemljišta. Iako je reč o bespravnoj odluci, što ćemo dokazati, tog novca više nema, a mogli smo zakrpiti sve „šuplje“ krovove. Nije ovo jedini sličan primer.

PRETNJE MOBILNIM

-Jesam dobio viš neprijatnih poruka posredstvom mobilnog telefona.Nije ništa opasno, samo je uvredljvio. Neko mi je razbio staklo na kolima. Ne mogu da kažem da li je to zbog objavljivanja izveštaja budžetske inspekcije na loklanoj TV. Spreman sam da ne posustanem u odluci da radimo transparntno i na dobrobit građana. Nećemo dozvoliti javašluk i zloupotrebe iz prethodnog perioda- kaže Videnović.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !