);

Počinje da radi komunalna policija

Početak rada komunalne policije u Srbiji biće obeležen sutra promotivnim skupom u Skupštini Srbije. Skupu će prisustvovati oko 170 prvih komunalnih policajaca iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Požarevca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca koji će uskoro stupiti na dužnost, a najavljen je i predsednik Srbije Boris Tadić i resorni ministri, piše današnji Blic.

Poslovi komunalnih policajaca biće održavanje komunalnog reda, kontrola primene zakona i propisa iz nadležnosti grada, nadzor u javnom gradskom i drugom saobraćaju, zaštita životne sredine, kulturnih dobara, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad.

To podrazumeva da će novi policajci biti zaduženi i za kontrolu izlivanja otpadnih voda, uklanjanje snega, kao i za suzbijanje nelegalne prodaje, prosjačenja i bespravne gradnje objekata. Čuvari komunalnog reda kažnjavaće nesavesne građane koji se nepropisano parkiraju, lepe plakate, ispisuju grafite, prljaju I oštećuju spomenike, skulpture, fasade i drugi gradski mobilijar.

Vršiće i kontrolu održavanje zoo higijene u gradu i kontrolisaće izvođenje kućnih ljubimaca, kao i vlasnika pasa koji se ne pridržavaju novog zakona o držanju „opasnih“ pasa.

Nova sluzba moći će da legitimiše, privremeno oduzima predmete, odvodi i kažnjava prekršioce i to naplatom kazne na licu mesta ili podnošenjem prekršajne ili krivične prijave. Prema Zakonu, komunalni policajaci u obavljanju službene dužnosti imaće status službenog lica uz krivično pravnu zaštitu propisanu zakonom, i ukoliko ih neko ometa ili sprečava u obavljanju dužnosti može da bude kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara.

Oni će nositi značku sa natpisom „Komunalna policija“ i grbom grada,
kao i pločicu sa imenom, prezimenom i službenim brojem. U redovnoj opremi službe je i tablica „stop-komunalna policija“, foto i video oprema, lampe, lisice, palice, pištaljke, uređaji za učitavanje biometrijskih isprava i detektori metala.

Na podrčju Beograda za prvo vreme komunalnu dužnost obavljaće oko
109 službenika koji će 24 sata pokrivati 17 beogradskih opština.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !