);

ZAŠTO SU NOVINARI U TIMOČKOJ KRAJINI U IZUZETNO TEŠKOM POLOŽAJU?

Na pitanje kakav je status novinara i novinarstva u timočkim opštinama odgovaraju novinari, vlasnici medija i političari

Jovanka Stanojević, otpušteni novinar, Negotin:

-Iako sam diplomirani novinar, sa stažom od tri decenije u toj struci, već tri godine ne mogu da nađem bilo koji pristojan posao. Nedavno sam konkurisala  za mesto u Domu kulture, mada znam ko će da bude prinmljen. Tek da vide da sam živa i zdrava. U mojoj  firmi, TV Krajina, tri godine nisam primala plata, a radilo se udarnički. Firma je ugašena, jer se jedan od gazda sa važnom političkom funkcijom nije kobojagi snašao. Nikad nije bilo gore.

Drako Mihajlović, dipl. inž. elektrotehnike, Bor:

-U Opštinskom veću, ispred DS-a, zadužen sam za kulturu i informisanje. Odavno sam blizu novinarske profesije, tako da s pravom smatram da je struka zapostavljena. Ovim poslom se bavi svako. Ne može Opština da plaća medije koji ne ispunjavaju osnovne uslove novinarstva. TV Bor smo sačuvali i videlo se da je bolje nego da je privatizovana.

Stojan Todorović, novinar, Zaječar:

-Iako sam u penziji i dalje radim za “Politiku”, nisam izvan profesije. Zato i ne mogu da razumem pogubnu privatizaciju u kojoj stradaju i ljudi i medijske kuće, pa i novinarstvo kao profesija. Zaječar je do nedavno imao suepr TV, danas je drugačije. Od 100 zaposlenih, za kratko vreme , došlo se do njih 20,30. Blizu smo katastrofe u svakom pogledu.

Ljubiša Marinković, vlasnik nedeljnika “Borski problem”:

-Kad imamo i opštinske javne servise, kako je u Boru, gde je onda novinarstvo. To sz različiti pojmovi. Servis je najdirektnije zavistan od političara na vlasti.   Država treba da pomaže i male privatne, ne samo svoje medije.

Novica Lapadatović, vlasnik TV Salaš:

-Osnivaju se razne agencije za informisanje dobijajući pare sa svih strana. Najviše od državnih institucija. Regionalne TV treba da  budu na “platnom spisku” države, loklane isto tako u loklanim  okvirima. Televizije na jezicima nacionalnih manjina moraju zakonski da se finansiraju.

Mr Zvonko Damjanović, vlasnik Medija centra Bor:

-Danas svako može da osnuje TV, radio, novine. To mora da se uredi. Medijski radnici, kao i još neke spacifične profesije, moraju da imaju licence. Ne može svako da se bavi tako odgvornim poslom.

Ćedomir Vasić, novinar, Bor:

-U privatnim medijima, posebno na TV, zapostavlja se kvalitetan informativni program. O edukativnoj i kulturnoj programskoj dimenziji malo, a često, i uopšte se ne razmišlja.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !