);

KOMUNALNA POLICIJA ZA SADA SAMO OPOMINJE

Ukupno 108 komunalnih policajaca glavnog grada, od kojih je 16 devojaka, izlazi na ulice sledeće nedelje. Među njihovim prioritetima biće bespravna gradnja, preprodaja, kontrola taksi prevoza i parkiranja… Period do Nove godine komunalni policajci iskoristiće za „snimanje terena”, do kada će samo upozoravati one koji krše komunalni red, piše današnji „Blic“.

Promocijom u Skupštini Srbije juče je svečano najavljen početak rada komunalne policije u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Požarevcu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Somboru. Problemi koje će ubuduće rešavati pripadnici ovih službi su najrazličitiji, i odnose se na sve oblasti življenja, od uređenja rečnih obala, preko kontrole taksi i javnog prevoza, do regulisanja buke, sprečavanja divlje gradnje i održavanja čistoće u parkovima, na pijacama, grobljima…


Prema rečima Srđana Ilića, šefa područne jedinice, komunalna policija na raspolaganju ima razna ovlašćenja, od upozorenja, preko pisanja kazni, odvođenja u policijsku stanicu i u najgorem slučaju primenu represivnih mera poput lisica, palice ili fizičke sile.
– Kod upozorenja uzimaju se lični podaci, tako da ime onoga ko je upozoren postoji u našem registru. Ako se dogodi da ista osoba sledeći put bude ponovo upozorena, onda je to već drugi prekršaj i mere će biti ozbiljnije. Međutim, u slučaju da građani ispoštuju upozorenje i uvide svoju grešku, mi ćemo biti blagonakloni. Ipak, u situacijama kada naiđemo na otpor ili protivljenje, moraćemo da budemo rigorozniji – objašnjava Ilić.
Prema njegovim rečima, propisani su slučajevi kada komunalni policajci imaju pravo da naplate mandatnu kaznu na licu mesta i to su, na primer, nepropisno parkiranje, bacanje đubreta, nelegalna prodaja, šetanje pasa bez povoca… On kaže da komunalna policija već sada ima veliki broj poziva građana i da očekuje da će ih biti mnogo više kada ova služba počne da radi punim kapacitetom i kada se prijave budu primale non-stop.
– Mi smo dužni da na svaku prijavu odgovorimo, bilo telefonski, bilo elektronski. Prijave se mogu donositi i lično, a svaki građanin će moći i na ulici da priđe komunalnom policajcu i obrati mu se za pomoć. Rok da odgovorimo šta smo konkretno uradili je 15 dana – objašnjava Ilić.
Kako objašnjava načelnica beogradske komunalne policije Gorjana Obrenović, pripadnici ove službe će narednih dana dobiti službene legitimacije, posle čega će izaći na ulice. Oni će se do kraja godine upoznavati sa institucijama, skupštinama stanara, školama, „snimaće teren”, do kada će od ovlašćenja primenjivati samo upozorenje.
Jučerašnjem obeležavanju početka rada komunalne policije prisustvovalo je 170 pripadnika ovih službi, a srećan početak poželeo im je i predsednik Srbije Boris Tadić, istakavši da njihov posao neće biti lak, jer će se „suočavati sa lošim navikama pojedinih sugrađana”.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !