);

BOR I ZAJEČAR HOĆE KANCELARIJU U BRISELU

Sve više opština otvara samostalne kancelarije u sedištu EU. Od 2011. postojaće pet predstavništava iz Srbije, objavio B92.

Posle Vojvodine, Niša i Šumadije, koje su već krenule prečicom ka EU, kartu u istom pravcu planira da kupi i istočna Srbija.
Kako saznaju ”Novosti”, osam opština Borskog i Zaječarskog okruga uveliko je u pregovorima da otvore svoju kancelariju u Briselu, a slične planove ima i grad Valjevo.

I dok će pokrajinska kancelarija biti pri našoj misiji u Briselu, ostali su potražili alternativni smeštaj. Niško predstavništvo biće u briselskim prostorijama Asocijacije lokalnih agencija za demokratiju (ALDA), ”domaćini” Šumadije biće Južno-moravski region Češke, a istočnoj Srbiji neka od nemačkih regija.
Ideja o predstavništvu u sedištu EU postoji već duže, kaže za ”Novosti” prvi čovek Majdanpeka Dragan Popović, a čitava priča je intenzivirana u poslednjih mesec dana.
„U pregovorima smo sa organizacijom nemačke vlade za tehničku pomoć (Getecet), kako bismo organizovali naš lobistički centar. Troškove smeštaja i finansiranje našeg predstavnika podeliće Negotin, Majdanpek, Kladovo, Bor, Zaječar, Boljevac, Sokobanja i Knjaževac, a od toga očekujemo veliku korist, jer novac su, ipak, u Briselu“, objašnjava Popović.
Čelnik Paraćina Saša Paunović rekao je da oni ne nameravaju da krenu put Brisela, jer je za njih projekat ispostave preskup. On kaže da bi pametnije bilo da otvore kancelarije u Beogradu i za početak za sebe obezbede više novca iz republičke kase.
Inače, ”nogu” je povukao Kragujevac, koji je pre nekoliko meseci u Brisel poslao svog lobistu Borku Tomić. Prošle nedelje je dogovoreno da ona, osim Kragujevca, zastupa još šest opština Šumadijskog okruga – Aranđelovac, Knić, Batočinu, Lapovo, Raču i Topolu.
„Sve smo radili u koordinaciji sa državom, za svaki korak smo tražili saglasnost Vlade, a sa projektom je upoznat i šef diplomatije. Znači, nema govora o nekakvim paralelnim državnim strukturama“, kaže za ”Novosti” Zoran Rajević, načelnik Šumadijskog okruga.
Borka Tomić za ”Novosti” kaže da je već uspostavila dosta važnih kontakata:
„Sada su nam dostupni milioni evra, a kada uđemo u EU radiće se o milijardama. Taj novac neće ići preko Beograda, nego po regionima i zato je važno da već sada obezbedimo dobre startne pozicije“.
Miloš Simonović, gradonačelnik Niša, objašnjava da gradski budžet neće biti opterećen otvaranjem kancelarije u Briselu na proleće, jer su prostor dobili besplatno, a danska vlada platiće troškove niškog predstavnika.
I gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević potvrdio je za ”Novosti” da ovaj grad namerava da uskoro svoju ”zastavu” pobode u Briselu. Oni su u pregovorima sa Češkom agencijom za razvoj da im ustupi deo prostorija u sedištu EU.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !