);

„Beli, beli svet“ nagrađen u Argentini

Film „Beli, beli svet“ reditelja Olega Novkovića osvojio je na Internacionalnom filmskom festivalu u Mar del Plati u Argentini specijalno priznanje žirija „za odvažnost u potrazi za ekspresivnim i dramatičnim izvorima“. To je treći međunarodni festival na kojem je ovaj film nagrađen.

„Beli beli svet“ premijerno je prikazan na festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade- za umetnički  film „Art Cinema Award“ i nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Jasni Đuričić  a zatim je pobedio na 20. Festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a sada simbolu propadanja i beznađa. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja.

Prema najavi autora, to je balkanski tango koji igraju odbačeni, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo je strast i strasna žudnja za životom.
„Beli, beli svet“ snimljen je prema scenariju nagrađivane dramske autorke Milene Marković.

U filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski.


Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !