);

Beogradska premijera filma „Beli, beli svet“

Na snimanju dokumentarnog filma „Rudarska opera“ u Boru pronašao sam inspiraciju za „Beli, beli svet“. Bor je jedan uzbudljiv grad. Nekad je bio mesto prosperiteta, a sada je mesto propasti. Stanovnici tog grada su ubeđeni da je to najveća rupa u Evropi – rekao je reditelj Oleg Novković na pres projekciji filma „Beli, beli svet“, piše današnji Blic.

Hana Selimović i Uliks Fehmiu u filmu „Beli, beli svet“
Hana Selimović i Uliks Fehmiu u filmu „Beli, beli svet“

Novković napominje da je ambijent Bora uticao i na način na koji će da ispriča priču svog filma.

– U svom propadanju Bor ima veličinu. Ova priča je tragedija i zahtevala je veličinu. S druge strane, ovaj film ima univerzalnost. Svako može da se prepozna u njemu, jer se bavi univerzalnim ljudskim strastima i odnosima – dodao je Novković.

Film „Beli, beli svet“ osvojio je na Internacionalnom filmskom festivalu Mar del Plata u Argentini specijalno priznanje žirija. To je treći međunarodni festival na kojem je ovaj film nagrađen. „Beli, beli svet“ nagrađivan je i u Lokarnu, a pobednik je 20. festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu.

U filmu „Beli, beli svet“ reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja. Ovaj film snimljen je prema scenariju nagrađivane dramske autorke Milene Marković.

– Da to bude tragedija, to je bila želja reditelja. U „Rudarskoj operi“, koju smo takođe zajedno radili, akcenat je bio na pripremi pozorišne predstave. Ovde je reditelj želeo snažnu priču, tragediju. Tragedija je jedno počasno zvanje. Svaki čovek oseća tragediju do svojih dubina, i to je oplemenjujuće. To je borba sa strašnim silama, ali u takvim pričama uvek postoji neka nada da će se roditi nešto novo, kako se to kaže, život teče dalje – rekla je scenaristkinja Milena Marković.

„Beli, beli svet“ premijerno je prikazan na festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade – za umetnički film „Art Cinema Award“ i nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Jasni Đuričić.

– Radila sam tri Milenina komada u pozorištu i jedan film. Donekle mi je bilo lakše jer sam već dugo u Mileninom svetu. Svi likovi koje ona napiše nose velike stvari koje vam se dese ljudski i profesionalno – kaže Jasna Đuričić.

U filmu, pored Jasne Đuričić, vodeće uloge igraju i Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić i Meto Jovanovski.

– Imala sam ludu sreću da radim sa ljudima sa kojim sam ludo želela da radim. I desilo mi se da se odjednom, bez velike pripreme, nađem među tim ljudima. Širom sam držala otvorene oči. Ulogu sam odigrala među glumačkom elitom – rekla je mlada glumica Hana Selimović.

„Beli, beli svet“ imaće beogradsku premijeru na otvaranju 16. festivala autorskog filma, 30. novembra u „Sava centru“.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !