);

BORANKA DR MARJANA LEŽAIĆ OTKRIVA TAJNE SVEMIRA

Boranka dr Marjana Ležaić u Institutu za čvrsto stanje u Istraživačkom centru „Julih”, koji je deo najvećeg nemačkog naučnog udruženja „Helmolc”

…, sa petočlanim timom koji predvodi pokušava da dokuči najveću tajnu sveta o postojanju i nastanku svemira, objavljuju “24 sata”.

Dr Ležaić koja se bavi kompjuterskom teorijskom fizikom očekuje uskoro da će sa svojim saradnicima dati odgovor na pitanje zašto je priroda izabrala da stvori znatno više materije nego antimaterije. Nakon završene srednje škole u Boru, Marjana je diplomirala na Odseku za teorijsku i eksperimentalnu fiziku na PMF-u u Beogradu. Rad na doktoratu započela je 2002. godine u nemačkom istraživačkom centru “Julih”, a tri godine kasnije i doktorirala na Univerzitetu RWTH, u Ahenu, u Nemačkoj.
Svoj naučni projekat dr Ležaić započela je u oktobru 2008. godine, nakon što joj je nemačko naučno udruženje “Helmolc” odobrilo finansiranje istraživanja.
– Po povratku sa Univerziteta “Santa Barbara” u Kaliforniji, gde sam boravila kao stipendista nemačkog Istraživačkog udruženja, osnovala sam svoju istraživačku grupu i krenuli smo sa radom. Zajedno sa saradnicom prof. Nikolom Spaldin “dizajnirali” smo materijal koji bi bio optimalan za eksperimente koji pokušavaju da pronađu električni dipolni moment elektrona. U laboratoriji naših saradnika u Pragu je materijal napravljen, a eksperimente koji traže električni dipolni moment elektrona rade naši saradnici sa “Jejla”. Znamo da elektron, koji je elementarna čestica, poseduje tri karakteristike: masu, naelektrisanje i spin (ili magnetni moment). Električni dipolni moment bi, ukoliko postoji, bio četvrta karakteristika elektrona i mogao da objasni zašto naš svemir postoji, odnosno zašto se materija i antimaterija nisu međusobno poništile tokom velikog praska – objašnjava dr Ležaić.
Mlada naučnica kaže da joj ništa ne predstavlja teret jer je zaljubljena u svoj posao.
– Moj radni dan započinje oko deset ujutru iščitavanjem i pisanjem mejlova, potom slede razgovori sa članovima moje grupe o rezultatima i eventualnim problemima i novim idejama, osmišljavam projekte ili radim na postojećim, a kući obično stižem tek oko 10 uveče. Nemačka je organizovana zemlja gde je gubljenje vremena svedeno na minimum – objašnjava dr Ležaić i dodaje da joj najviše nedostaje to što ne viđa češće porodicu i prijatelje iz Srbije.

Presrećna zbog uspeha brata režisera

Za svog rođenog brata, mladog reditelja Nikolu Ležaića, čiji je film „Tilva Roš“ dobio nagradu za najbolji film na festivalima u Holandiji na „Noodelijk“ i Portugalu na „Estoril“, i pred kojim zasigurno stoji blistava karijera, tvrdi da je oduvek verovala u njegovu kreativnost i maštovitost.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !