);

Poslanici podržali projekat rekonstrukcije topionice bakra u Boru

Skupština Srbije usvojila garanciju

Autor: G. Tončev Vasilić

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 30. novembra Predlog zakona o davanju državne garancije u korist kanadske Agencije za izvoz i  razvoj (EDC), po zaduženju Rudarsko-topioničarskog basena Bor od 135 miliona evra.  Time je Ugovor o zajmu koji su kombinat bakra i kanadska EDC banka zaključili 9. novembra postao pravosnažan, a omogućena je i primena Garancije, odnosno korišćenje kredita koje je bilo uslovljeno stupanjem ovog zakona na snagu. Takođe, poslanici Srbije su usvajanjem Nacrta zakona dali i potpuni legitimitet odluci države da podrži realizaciju projekta rekonstrukcije topionice bakra u Boru i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

Predlog zakona je, podsetimo, podnela Vlada Srbije i on je, prema odluci Odbora za finansije Narodnog parlamenta, u skupštinsku proceduru ušao bez ijedne dopune i izmene, odnosno bez amandmana. Na skupštinskom zasedanju od 23. do 25. novembra poslanici su, između ostalog, razmatrali i predlog ovog zakona, i većinom glasova ga usvojili u Danu za glasanje, na Petoj sednici Narodne skupštine.

Izdavanje državne garancije do 135 miliona evra predviđeno je Zakonom o budžetu Srbije za 2010. godinu, a njen oblik je u skladu sa propisima Zakona o javnom dugu koji predviđa da država može u formi zakona da izda garanciju za izmirenje duga pravnih lica čiji je osnivač.

Kredit u iznosu od 101.250.000 dolara i 55 miliona evra Rudarsko-topioničarski basen Bor će, u skladu sa odredbama Ugovora o zajmu, otplaćivati sredstvima iz sopstvenih prihoda, a na zahtev EDC banke,  ustupiće u periodu otplate i deo svojih potraživanja prema inostranim kupcima u protivvrednosti zajma i pripadajućih kamata kao sredstvo dodatnog  obezbeđenja  kredita. Rok otplate zajma je deset godina sa grejs periodom od tri godine.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !