);

BUGARI DANAS KUPILI “BELOREČKI PEŠČAR”

Foto: D. Popaz

Posle (neuspešne) privatizacije ili prodaje iz stečaja ( kako koje firme) gotovo celog “Sedmog kilometra”, “Centrositoka” ( sa gradskom pekarom, ogromnom hladnjačom, 60 prodavnica i gradskom Zelenom pijacom) , “Borprometa”, “Standarada”, Konfekcije Bor, Obuće “Boranka”, Društevnog standarada, “Ishrane”, Štamparije i još nekih firmi, danas je, u RTB Bor, potpisan ugovor o prodaji Rudnika i fabrike“Belorečki peščar”. Kupac je “Jugo-kaolin” iz Zaječara koji radi u sastavu bugarske firme “Kaolin” u čijem su sastavu i“Srbokvarc” iz Rgotine i Kopovi sa Uba.

Blagoje Spaskovski, direktor Basena Bor rekao je da je prodaja rudnika kvarca dobar posao, jer ova sirovina u Srbiji nije imala tržište. – Nije mi lako što prodajemo “Peščar”, ali me raduje što odlazi u prave ruke, prokometarisao je Spaskovski.

– Ovo je rudnik sa  najvećom sirovinskom bazom kvarcnog staklarskog peska u regionu. Snadevaćemo celu staklarsku industriju Srbije, ali i deo Evrope. Narednih pet godina utrostručićemo proizvodnju i potvrditi istinu da ćemo i ubuduće biti najveći proizvođači kvarcnog peska u jugoistočnoj Evropi- izjavio je Nebojša Ilinčić, predsednik Upravnog odbora “Jugo-kaolina”.

Nakon današnjeg potisivanja ugovora o kupoprodaji, novi vlasnik platiće fabriku u Donjoj Beloj Reci milion evra, a biće u obavezi da investira još blizu toliko para, s tim što će, pored postojećih, zaposliti još 87 radnika. Celokupan iznos od uplate za „Belorečki peščar“ biće uložen u modernizaciju Fabrike kreča u Zagrađu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !