);

Od Nove godine sve poskupljuje

Gorivo, cigarete i alkoholna pića poskupljuju zbog akciza, hleb možda zbog više cene pšenice, struja i gas čim prođe grejna sezona

Novogodišnja čestitka... Novi cenovnici već spremni
Novogodišnja čestitka… Novi cenovnici već spremni

Neprijatna novogodišnja čestitka za građane Srbije. Od Nove godine poskupeće gorivo, cigarete, alkoholna pića, slatkiši, garderoba, međugradski prevoz, možda i hleb, a čim prođe grejna sezona, struja i gas, piše današnji PRESS.

Zbog usklađivanja akciza sa rastom cena na malo, od 1. januara benzin će koštati 6,21 dinar više, dok će dizel poskupeti 4,23 dinara. A, ako u međuvremenu skoči cena nafte na svetskom tržištu ili padne vrednost dinara u odnosu na dolar, poskupljenje će možda da bude i veće. Automatski, kako najavljuju prevoznici, zbog novih cena benzina i dizela skočiće i cene u međugradskom saobraćaju, najverovatnije od osam do deset odsto.

Žito za sve krivo

Akcize će podići i cene cigareta, u proseku za 20 dinara po paklici (oko sedam odsto), kao i alkoholnih pića, za koja se procenat poskupljenja još vaga, ali će najverovatnije biti oko deset odsto.

KOVAČEVIĆ: TEŠKO PROTIV INFLACIJE

Ekonomista Milan Kovačević kaže za Press da će rast cena i nadalje biti veliki problem Srbije.

-Bojim se kako ćemo se izboriti s inflacijom. A životni standard nam je već uništen – navodi Kovačević.

Odavno već nove cene najavljuju i proizvođači slatkiša. Do sada je većina krajnjim naporima pokušavala to da izbegne, jer joj je promet ionako znatno smanjen. Direktor kompanije „Bambi Banat“ Miroslav Miletić kaže za Press da poskupljenje u svakom slučaju neće biti veće od pet odsto.

– Svesni smo slabog standarda potrošača i činimo sve kako do poskupljenja ne bi došlo. Ipak, zaista smo zabrinuti zbog ponovne najave poskupljenja žita. Do kraja godine sigurno nećemo povećavati cene, a ako do toga dođe početkom sledeće godine, ta korekcija neće biti veća od pet odsto – kazao je Miletić.

Zbog visokih cena pšenice poskupeće i hleb, osim ukoliko država ne interveniše iz Robnih rezervi. Ipak, čak i u slučaju te intervencije, nova cena hleba će biti aktuelna već u martu ili polovinom godine i tada bi vekna, kako je rekao predsednik Unije privatnih pekara Zoran Pralica, sa sadašnjih 38-44 dinara, mogla da poskupi na 45-50 dinara.

„Zekstra“: Biće skuplje

Građane će početkom godine neprijatno iznenaditi i nove cene garderobe. Vlasnik „Zekstre“ Dragan Đurić potvrdio je za Press da će odeća poskupeti.

– Iako još ne mogu da kažem koliko ćemo tačno povećati cene, to je nažalost neminovno – kazao je Đurić.

Nezvanično, uvoznici garderobe „ispratiće“ godišnji rast kursa i cene povećati za 10-15 odsto.

Iako još ne mogu da kažem koliko ćemo tačno dići cene, to je nažalost neminovno ... Dragan Đurić,„Zekstra"
Iako još ne mogu da kažem koliko ćemo tačno dići cene, to je nažalost neminovno … Dragan Đurić,„Zekstra“

Čim se završi grejna sezona, gotovo je izvesno da će poskupeti i struja i gas. Iz EPS-a već odavno tvrde da je za opstanak elektroenergetskog sistema neophodna drastična promena cenovne politike i da struja mora da poskupi najmanje 60 odsto u naredne dve godine. Prvo poskupljenje najverovatnije će ipak biti u iznosu od 10 odsto, dok će gas poskupeti za najmanje 20 odsto, jer ga „Srbijagas“ trenutno prodaje jeftinije nego što ga nabavlja.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !