);

DINKIĆ: RTB BOR ĆE BITI NAJVEĆI PROIZVOĐAČ BAKRA U JUGOISTOČNOJ EVROPI

MINISTAR EKONOMIJE NAJAVIO PRVU RATU KREDITA ZA NOVU TOPIONICU I NOVE INVESTICIJE U KRIVELJSKU FLOTACIJU

Autor : Gorica Tončev-Vasilić

Foto: Dragan Popaz

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je, prilikom posete RTB-u Bor, 10. decembra, da su sa menadžmentom borskog kombinata bakra dogovorene investicije u vrednosti 17 miliona evra za adaptaciju postrojenja u kriveljskoj Flotaciji i da će nova ulaganja, uz nedavno odobren kredit od 135 miliona evra za rekonstrukciju topionice i izgradnju nove fabrike sumporne kiseline, doprineti većoj efikasnosti borske kompanije i učiniti je najvećim proizvođačem bakra u jugoistočnoj Evropi.

-Nakon ratifikacije u Skupštini Srbije kredit za modernizaciju metalurških postrojenja u Boru postao je operativan i prva 23 miliona evra za realizaciju tog projekta biće dostupna do kraja ove godine. Dodatnih 100 miliona evra biće „povučeno“ u toku sledeće godine, a ostatak, do 175 miliona evra, biće na raspolaganju 2012. Ovaj projekat je važan zbog povećanja efikasnosti proizvodnje bakra u Boru, ali i zbog toga što će se njegovom implementacijom konačno rešiti problem zagađenja životne sredine jer će emisija sumpor-diokisda biti smanjena čak 400 puta, a ugljen-dioksida 40 puta – rekao je ministar Dinkić. Iskoristivši priliku da se u ime Vlade Srbije i ministarstva zahvali državi Kanadi i njenoj Agenciji za zvoz i razvoj (EDC) što su omogućile da se projekat u Boru realizuje pod povoljnim uslovima, ministar je konstatovao da u gradu bakra, verovatno, nikada do sada nije boravila tako visoka delegacija na čelu sa direktorkom Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž, kanadskim ambasadorom Džonom Morisonom, direktorom kanadske inženjerske kuće SNC Lavalin i predstavnicima kanadske EDC banke, objavljuje sajt RTB-a.

– Ratifikacijom Ugovora sa kanadskom bankom stupa na snagu i kredit Svetske banke u vrednosti 23 miliona evra za otklanjanje istorijskih ekoloških zagađenja, sanaciju flotacijskih jalovišta i izgradnju novog kolektora dužine četiri i po kilometra, dok će se dodatnih sedam miliona evra upotrebiti za podsticaj novom zapošljavanju i razvoj privatnog sektora na teritoriji Borskog okruga – dodao je Dinkić.

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu istakla je zadovoljstvo ove finansijske institucije zbog uspostavljenih partnerskih odnosa sa Vladom Srbije i RTB-om Bor i napomenula da se nada da će kredit Svetske banke pomoći u saniranju istorijskog nasleđa rudarenja na ovim prostorima, izgradnji novog kolektora kako bi se sprečilo dalje izlivanje otpadnih voda iz pogona kombinata bakra, kao i da će doprineti razvoju malih i srednjih preduzeća i otvaranju novih radnih mesta u Boru i Majdanpeku.

Sedamnaest miliona evra za rekonstrukciju kriveljske Flotacije

Ukazujući na rekordno visoku cenu bakra na svetskom tržištu od 9.000 dolara za tonu i tendenciju njenog daljeg rasta zbog sve veće primene „crvenog“ metala u tzv. zelenim tehnologijama, ministar ekonomije i regionalnog razvoja je, obilazeći pogon kriveljske Flotacije, obelodanio dogovor sa menadžmentom RTB-a o ulaganju u adaptaciju postrojenja za pripremu mineralnih sirovina.

– Dogovorili smo sa poslovodstvom Basena da se sledeće godine u adaptaciju postrojenja i automatizaciju proseca flotiranja rude u Krivelju uloži 17 miliona evra kako bi se dobila moderna linija koja će smanjiti potrošnju električne energije, a, u isto vreme, povećati iskorišćenje bakra.

Ističući da kriveljska Flotacija, iako stara skoro tri decenije, može da preradi osam miliona tona rude godišnje, te da je takav kapacitet čini trećom u Evropi, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski ukazao je na sve prednosti i ekonomsku opravdanost rekonstrukcije dotrajalih flotacionih mašina. – Cilj je da preradu povećamo na 11 miliona tona rude godišnje i da flotacijski mlinovi mogu da usitnjavaju 430 tona rude na sat. Adaptacijom i automatizacijom procesa pripreme mineralnih sirovina iskorišćenje bakra će sa sadašnjih 78% biti povećano na blizu 90 procenata, a samim tim, imaćemo po 25% više bakra i zlata u koncentratu – pojasnio je Spaskovski naglašavajući da će se uložena sredstva, samim tim, za manje od godinu dana povratiti. Rekonstrukcijom kriveljske Flotacije će, dodao je, zajedno sa investicijama u rudarstvo i metalurgiju, biti zaokruženo ulaganje u liniju bakra u Boru.

Jednoglasna podrška Kanađana

Utiske koje nose sa „lica mesta“, nakon obilaska kriveljske Flotacije i tamošnjeg jalovišta, novinarima su poželeli da saopšte i ambasador Kanade u Srbiji Džon Morison, predsednik SNC Lavalina Ronald Denom i finansijski menadžeri EDC banke.

-Naša banka ima rigorozne standarde za sve projekte koje finansira i ja moram da kažem da sam impresionirana kvalitetom ljudi iz Vlade Srbije i RTB-a Bor sa kojima smo pregovarali o kreditu. Zato se iskreno radujem što EDC učestvuje u realizaciji ovog projekta– istakla je Džoan Togniareli, jedan od potpisnika Ugovora o kreditu za novu topionicu. Njen kolega, Taso Georgi, dodao je da je kanadska državna banka uverena Srbija ima izvanredne projekte i planove koji će joj pomoći u daljem razvoju i izrazio uverenje da će EDC imati produktivnu saradnju u predstojećem periodu sa kombinatom bakra i drugim privrednim subjektima u Srbiji.

Kanadski ambasador pridružio se oceni njegovih sunarodnika rekavši da kanadska vlada zdušno podržava modernizaciju topionice bakra u Boru i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline. Dodao je još da se nada da je implementacija tog projekta samo početak budućih velikih poslova u Srbiji.

Govoreći o poslovnoj politici SNC Lavalina predsednik ove kanadske inženjerske kuće istakao je njenu društvenu odgovornost u lokalu na kojem posluje i najavio da će angažovati kvalitetne srpske firme kao podizvođače radova i zapošljavati lokalno stanovništvo. – Umesto da uvozimo, na primer, cevi od fiberglasa, mi ćemo proizvodnju osnovati ovde i to najdalje do leta naredne godine – poručio je Denom.

Nakon razgovora sa menadžmentom kombinata bakra i obilaska kriveljske Flotacije i tamošnjeg jalovišta potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je u Skupštini opštine Bor sa generalnim direktorom Basena Blagojem Spaskovskim, direktorom firme „Sanč“ Srđanom Dejkovićem i predsednikom opštine Bor Nebojšom Videnovićem Memorandum o razumevanju sa vranjanskom fabrikom obuće o kupovini i rekonstrukciji objekata u okviru RTB-a Bor. Reč je o Pogonu za izradu dijamantskih kruna koji je donedavno poslovao u sastavu Rudnika bakra Bor, a u čijoj će hali od 510 kvadratnih metara firma „Sanč“ proizvoditi obuću i za te potrebe u Boru otvoriti 50 novih radnih mesta.

Direktor Skijališta Srbije Nebojša Skorić i predsednik borske opštine su potom potpisali Ugovor o ustupanju žičare „Centar“ sa Kopaonika koju će Borani sledeće zimske sezone korisiti na Crnom vrhu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !