);

VEĆE PENZIJE STIŽU ZA BOŽIĆ

Penzionerima sa najnižim primanjima dva povećanja odmah iza Nove godine. Dva odsto u januaru, a još jedan odsto u februaru za najugroženije

Najniže penzije će, kako poručuju iz kabineta potpredsednika srpske vlade Jovana Krkobabića, odmah iza Nove godine biti uvećane i u januaru i u februaru, a potom i u aprilu i u oktobru. Kako je dogovoreno u Vladi Republike Srbije prva povišica svim penzionerima sledi već na prvom čeku koji će dobiti u novoj 2011. godini i to za dva odsto. Na ovu će osnovicu, najstarijima sa najnižim primanjima već u februaru dodati još koji dinar kako bi im se iole popravio standard nakon rekordnog zamrzavanja penzija od čak 27 meseci, pišu današnje “Večernje Novosti”.

– Decembarska penzija i zarada u javnom sektoru se uvećavaju za dva odsto i isplaćuju u januaru 2011. godine – potvrđeno je „Novostima“ u kabinetu potpredsednika srpske vlade Jovana Krkobabića. – Na taj uvećani januarski ček, penzioneri sa minimalnom penzijom će dobiti još jedno vanredno povećanje od jednog procenta i tako uvećana penzija biće im isplaćena sa februarskim čekom.

U kabinetu potpredsednika Krkobabića kažu da će boljitak osetiti i najmanje 180.000 bivših poljoprivrednika koji imaju najniže penzije u republici.

– I oni će dobiti uvećan decembarski ček za dva procenta, a u februaru će svi koji primaju manje od 8.384 dinara, koliko iznosi prosečna poljoprivredna penzija, dobiti još jedno vanredno povećanje kako bi se najniža poljoprivredna penzija podigla na nivo od 9.000 dinara.

Sva ova povećanja ostaju trajno ugrađena u osnovicu penzije na koju će se nadograđivati aprilsko i oktobarsko redovno usklađivanje.

Ova povećanja socijalno najugroženijim penzionerima Srbije dogovorena su s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda, kažu u Krkobabićevom kabinetu i dodaju da ova mera iako nekome izgleda simbolična, zahteva da se u narednih deset godina obezbedi više od 20 milijardi dinara.

BESPARICA KOD POLJOPRIVREDNIKA

Skoro 800.000 bivših radnika mesečno ne podiže više od 21.755 dinara, pokazuju podaci Republičkog Fonda PIO. Toliki iznos ne prebacuje ni 33.600 penzionisanih privatnika. Najlošije, međutim, živi oko 220.000 bivših poljoprivrednika koji zbog neredovnih uplata staža (na šta nisu ni bili u obavezi) primaju prosečnu penziju od oko 8.000 dinara.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !