);

DANAS SE OBELEŽAVA 96. GODIŠNЈICA KOLUBARSKE BITKE

Centralna državna manifestacija obeležavanja 96. godišnjice Kolubarske bitke biće organizovana danas kod Spomen-hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu, u čijoj kripti počiva oko 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika, najavio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Odbor, koji organizuje manifestaciju, saopštio je da će istog dana odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca biti nastavljeno obeležavanje godišnjice tog značajnog istorijskog događaja.

U kripti Spomen-crkve Svetog Dimitrija i kraj Spomenika srpskom ratniku vence će položiti državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije. Vence će položiti i predstavnici opštine Lazarevac, ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke i nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile koja je iz defanzive uspela da tok borbi preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju, podseća se u saopštenju.

Taktika, koju je primenio general Živojin Mišić, nakon pobede na Kolubari odlikovan činom vojvode, predstavlja jedinstveni primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u čitavom Prvom svetskom ratu, dodaje se u saopštenju.

Kolubarska bitka trajala je od 15. novembra do 15. decembra 1914. godine, na širem severozapadnom području tadašnje Kraljevine Srbije.

Share

One thought on “DANAS SE OBELEŽAVA 96. GODIŠNЈICA KOLUBARSKE BITKE”

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !