);

STRUJA I GAS NEĆE POSKUPETI DO KRAJA GREJNE SEZONE

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić izjavio je da se cene struje i gasa verovatno neće povećati do kraja grejne sezone i da „vlada neće mnogo žuriti sa odobravanjem i davanjem saglasnosti”, objavila je “Politika“.

Ilić je u emisiji „Kažiprst” Televizije B92 rekao da će to ministarstvo predložiti vladi da budžetski deficit umesto gotovo pet, iznosi 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, što znači znatno manje novca i sredstava koja bi povećavala opštu tražnju i uticala na nivo inflacije.

Prema Ilićevim rečima, razmatraju se i mogućnosti koje se odnose na priliv sredstava, pre svega deviza, što znači monetarnu stabilnost dinara u odnosu na evro.

On je istakao da je plan vezan za budžet koji najavila ministarka finansija Diana Dragutinović bitan i da su država, Ministarstvo finansija i vlada zaduženi za fiskalni deo ekonomske politike, a NBS za monetarni deo.

Ilić je podsetio da građani još pamte nesrećne godine, kada je inflacija bila najveća na svetskom nivou i da svako povećanje ili „šum” da bi inflacija mogla da poraste izaziva nelagodnost i da su dve godine bile zamrznute plate.

On je rekao da je strategija da se povećaju strane investicije, stvori odgovarajući ambijent i smanji poslovni rizik u Srbiji i da se radi na unapređenju zakonskog okvira.

Ministarstvo finansija je u proteklih 10 dana dalo pet predloga koji su harmonizovani sa evropskim zakonodavstvom što čini prepoznatljiv ambijent za potencijalne strane investitore i čini ga manje rizičnim, rekao je Ilić, navodeći da strani investitori imaju poverenje u bankarski sektor.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !