);

LEKARI ĆE DOBITI POVEĆANJE PLATA

Zdravstveni sistem u Srbiji potpuno je stabilan, a mere koje već uvodimo, situaciju će učiniti i boljom – uveren je dva meseca nakon što je preuzeo dužnost direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) profesor dr Aleksandar Vuksanović.

U intervjuu za „Blic“ kaže da je kao lekar naučen da teške situacije nisu trenuci u kojima se mudruje i kuka, već one u kojima se sve znanje i energija usmeravaju na rešavanje problema. Upravo zato je odmah po preuzimanju dužnosti otpočeo izradu paketa mera koje će doneti bolje dane za uslove lečenja i stanje u zdravstvu. On obećava i veće plate za zaposlene u zdravstvu.

Šta će sve doneti novi paket mera RZZO?


– Čitav paket mera za 2011. godinu biće gotov do kraja ove godine kada će se o njemu izjasniti i naš upravni odbor i nadležne institucije. Pokazaćemo da su uštede moguće i da se i ta sredstva mogu usmeriti na stvaranje uslova za kvalitetnije lečenje. Međutim, već sada smo uveli novine koje podrazumevaju proširenje određenih prava osiguranika.

Šta su pacijentima donele te novine?

– Primera radi, pacijentima više nije potrebna overa uputa od zdravstvenih komisija kako bi obavili dijagnostičke analize na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Dijabetičarima na terapiji tabletama omogućeno je lečenje o trošku RZZO u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji u kojoj se leči gotovo 40 odsto ukupno registrovanih insulozavisnih dijabetičara u Srbiji.

Pojavile su se informacije da će biti povećana participacija i da će biti skraćivane liste lekova?

– Participacija do daljeg neće biti povećavana. Ako do toga u nekom trenutku i dođe, to se sigurno neće odnositi na sve kategorije osiguranika. Takođe, preraspodelom prioriteta, novim merama i uštedama stvorićemo uslove da na listu ubacimo i niz novih lekova. Na primer, planiramo da sirupe za lečenje HIV-a kod dece stavimo na listu D, a razmišlja se i o proširenju liste lekova za onkološke pacijente.

Hoće li RZZO moći da podnese i najavljenu povišicu plata za lekare?

– Najveći deo novca odlazi upravo na plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Od 125.000 ljudi koji rade u zdravstvu, RZZO finansira rad njih 105.000. Na to odlazi čak 43 procenta ukupnih sredstava Zavoda. Projektovani plan za 2011. godinu uključuje i povećanje plata.

Šta sve predviđa novi pravilnik o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja?

– Između ostalog, privatne zdravstvene ustanove moći će već posle Nove godine da sa RZZO potpišu ugovore koji podrazumevaju da i oni svoje pacijente o trošku obaveznog osiguranja mogu da upute na specijalistički pregled, na bolničko lečenje, da otvore bolovanje, propišu lek ili medicinsko-tehničko pomagalo. Lekari koji potpišu ove ugovore dobiće nove identifikacione brojeve (ID) i moraće da poštuju sve neophodne kriterijume, obaveze, prava i mehanizme njihove kontrole.

Da li se nastavlja program slanja naših pacijenata na kardiohirurške intervencije u Tursku?

– Nastavićemo ovaj program jer su velike liste čekanja uslovile slanje pacijenata na lečenje u inostranstvo. RZZO je sklopio ugovor i sa privatnim KBC-om, a očekujemo da ćemo u kratkom roku slične ugovore imati i sa nekim drugim svetski referentnim institucijama.

KNJIŽICE SA ČIPOM

Kada će biti uvedena zdravstvena knjižica sa čipom?

– To je jedan od izuzetno važnih ali i složenih novih projekata RZZO. Predviđeno je da zdravstvena knjižica sa čipom sadrži niz važnih zdravstvenih podataka, što je naročito važno u situacijama koje zahtevaju brzu zdravstvenu intervenciju, ali će i inače olakšavati odlazak kod lekara bez obzira na to gde se nalazite. I sami znate koliko je trebalo da dobijemo nove lične karte. Stvar je ovde slična. Mi imamo 7,7 miliona osiguranika, što znači da će ovaj proces zahtevati vreme.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !