);
Breaking News

KANAĐANI OTKRILI RUDNIK ZLATA U JASIKOVU KOD ŽAGUBICE

Kanadska kompanija ”Avala risorsis” otkrila bogato ležište u okolini Žagubice. Sadržaj zlata u toni rude – deset puta veći od proseka

Kanadska kompanija “Avala risorsis” je na teritoriji opštine Žagubica, na mestu zvanom Korkan u istražnom polju “Jasikovo”, analizirajući sadržaj jedne bušotine, na dubini od 256 metara, ustanovila srednji sadržaj od čak 22,4 grama zlata po toni rude – saznaju “Novosti”. Taj sadržaj je ustanovljen nedaleko od mesta gde je kanadska kompanija, početkom novembra, analizirajući sadržaj bušotine duboke 220 metara, ustanovila srednji sadržaj od 4,3 grama zlata po toni. Istovremeno, na još dve lokacije u istražnom polju “Jasikovo”, Kanađani su, bušenjem nedaleko od prve bušotine, ustanovili srednji sadržaj zlata od tri, odnosno od 1,76 grama po toni.

Inače, ležišta sa dva grama zlata po toni smatraju se ekonomski isplativim, pod uslovom da taj sadržaj prate i odovarajuće količine rude. Kako saznajemo, plan Kanađana je da u narednom periodu intenziviraju istraživanja na ovom prostoru, kako bi uokvirili i overili rudne rezerve na tom području, nakon čega bi se donela konačna odluka o otvaranju rudnika.

Kanadska kompanija, koja je i koncesionar na planini Crni vrh, kod Bora, pronašla je na koncesionom polju “Čoka kuruga”, na lokalitetu Valja strž, ekonomične rezerve za eksploataciju bakra, zlata i srebra.

Reč je, saznajemo, o ležištu od oko 50 miliona tona rude, sa sadržajem bakra od 0,31 odsto, što znači da je ono bogatije od aktivnih rudnika crvenog metala u Boru. Odatle bi se eksploatacijom moglo dobiti oko 150.000 tona bakra, blizu 13 tona zlata i više od 44 tona srebra.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama