);

ZAŠTO SU ZAĆUTALE EMISIJE NA VLAŠKOM I ROMSKOM JEZIKU

Zašto više nema emisija na vlaškom i romskom jeziku na loklanoj TV Bor ?

Neša Milošević, radnik: -Na sednici Saveta za međunacionalne odnose o tome smo podrobno razgovarali, ali nismo se ništa konkretno dogovorili. Jesmo rekli da o toj temi raspravljaju i nacionalni saveti obe populacije, što je nedovoljno da bi se vratile nekdašnaje emisije. Obrazloženje TV Bor je da nema novca, ni kadrova.

Jovan Mitrović, zamenik direktora TV Bor: – Ukoliko novoizabrani Nacionalni savet vlaške populacije odluči da ponovo uvedemo emisju neće biti problema, s tim što se moraju obezbediti materijalni i kadrovski uslovi. Naš Upravni odbor odlučio je da naredne godine nikog ne primamo u stalni radni odnos. To znači da možemo da angaćujemo jedino honorarne saradnike. Da li takvih ima, ne bih rekao.

Branislav Dimitrijević, zapsolen u Toplani: – Ja sam na čelu Saveta za međunacionalne odnose, sli to ne smeta da reagujem i kao građanin. Ne vidim većih prepreka da se takve emsije ponovo ne nađu na programu. Verujem da će Nacionalni savet vlaške manjine na tome raditi, jer ni ranije nismo imali bogzna kakav program – prevodili smo vesti sa srpskog i ništa drugo.

-Kadrija Šianović, radnik: – Nevolja je što Romi imaju 11 ili 12 udruženja i svako vuče na svoju stranu. Sačinio sam valjan projekat za program na romskom. Šta vredi kad me niko ne sluša. Spreman sa i džabe da preuzem ulogu urednika.

Mladen Decanović, penzioner: – Lepo bi bilo da i mi Vlasi dobijemo emisiju na maternjem jeziku. Nekada je , pedesetih godina, Radio Zaječar emitovao program samo na vlaškom. Danas nemamo ni minut ni na jednom radiju i TV u Timočkoj krajini. Nije to politička stvar, pa da izbegavamo uvođenje takvog programa.

Petar Nikolić, radnik: I u ovom slučaju pare su najvažnije. Možda ima i nekih predrasuda. Opština izdvaja dosta para za TV Bor, gde je 50 zaposlenih. Valjda oni mogu nekog da obuče, pogovoru što su tamo zaposleni i novinari i tehničkio osoblje i iz vlaške populacije. Treba samo malo više volje.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !