);
Breaking News

БЕНЗИН НЕЋЕ БИТИ СКУПЉИ ОД ОНОГ У РЕГИОНУ

Либерализован увоз деривата довешће до шаренила цена, али не и до драстичних поскупљења, јер држава има механизме да одмах реагује

Увоз и цене деривата у Србију биће од 1. јануара 2011. године слободни, а сви они који буду хтели да се баве увозом квалитетних европских бензина и евродизела мораће да имају складишта капацитета два пута по 500 кубика, потврдио је јуче у разговору за „Политику” Петар Шкундрић, министар енергетике.

Потврда слободног увоза деривата и укидања уредбе о ценама очекују се сутра на седници владе, појаснио је Шкундрић, напомињући да је сагласност на укидање Уредбе о забрани увоза деривата и формирању цена већ добијена од надлежних министарстава – финансија, економије и трговине.

– Очекујемо да од Нове године цена деривата у Србији буде коригована за ниво акциза, (односно раст инфлације), али да неће бити више од тренутно прописаних, односно да ће бити испод просека цена у региону – појаснио је Шкундрић.

Упитан да ли ће препуштање ценовне политике трговцима можда довести до наглог скока цена и додатно утицати на инфлацију наредне године, министар верује да ће тржиште и конкуренција сами регулисати цене на пумпама и да ће се нафтне компаније, којих у Србији има више него било где у региону, потрудити да на тај начин привуку купце.

Уколико би и дошло до енормног скока цена или неких других поремећаја на тржишту деривата који би у већој мери могли да утичу на раст инфлације држава већ има припремљене мере да одмах реагује. Формирана је радна група која треба да прати ситуацију на српском тржишту деривата после његове либерализације. А репер, да ли су трговци претерали с ценама на пумпама, биће цена деривата у региону или на Медитерану.

На констатацију да је држава на овај начин скинула одговорност са себе у смислу да је убудуће не могу критиковати за раст инфлације због скока цене деривата, министар енергетике каже да то није тачно, јер влада може сагласно регулативама да реагује у случају било каквих турбуленција на тржишту.

Он је уверен да поремећаја као и шверца горива неће бити, јер постоји читав сет техничких прописа и када је реч о квалитету, али и о складиштењу горива за сваког оног ко хоће да се бави трговином.

– У околностима, када се цена буде слободно формирала, за шта се Министарство енергетике залагало од првог дана, компаније ће морати да се боре за сваког купца – каже он.

Нафтна индустрија Србије биће од 1. јануара у истој равни с осталим компанијама на тржишту, с тим што ће бити забрањен увоз бензина који ће НИС наставити да производи, а који није „евро пет” квалитета, чиме је испоштован и Међудржавни нафтно-гасни споразум којим је ово питање посебно регулисано.

Влада је донела и више уредби које се односе на услове увоза и промета деривата, односно правилнике о техничким условима.

– Први пут је донет правилник о квалитету течног нафтног гаса како ауто-гаса тако и пропан-бутана за бутан боце. Мораће да буде декларисан сваки од ових производа или мешавина која се буде увозила у Србију – каже Шкундрић.

Када је реч бензину и евродизелу, свако ко их буде увозио мораће да има декларацију о пореклу и квалитету робе. Иако је било много спекулација о томе какве ће прометници морати да имају резервоаре за складиштење горива, Шкундрић каже да ће овим послом и убудуће моћи да се баве сви они који имају лиценце за рад и складишне капацитети два пута по 500 кубика, као што је био случај и до сада.

Када је у питању ТНГ, они који буду тражили лиценце за рад мораће да имају резервоарски простор од око 3.000 кубика, а за оне који се већ баве трговином ТНГ важе прописи од 1.000 кубика, с тим што им је остављено годину дана времена да се прилагоде новим прописима, односно или да саграде или изнајме резервоарски простор.

Шкундрић објашњава да су приликом доношења нових прописа анализирана искустава земаља у региону, а да се будуће пословање прилагођавало прописима Енергетске заједнице, чији је Србија члан.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama