);

OPRAVDANA OČEKIVANJA, 2011. JOŠ BERIĆETNIJA

BOR, 31.decembar

TRADICIONALNA NOVOGODIŠNJA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSLOVODSTVA RTB-a

Autor : Jasmina Stanojević i Ljubiša Aleksić

Foto: D.Popaz

-Tri momenta su vrlo važna za ovogodišnje poslovanje Basena. Na prvom mestu, kao temelj, jeste prosečna proizvodnja 2.023 tone bakra u koncentratu mesečno, što je dvaput više od ostvarene u 2008. Na drugom su troškovi 30 posto niži od ranijih, a tek na trećem rast cene „crvenog“ metala do 9.230 dolara za tonu. Ostvarili smo izuzetno dobre proizvodne rezultate. Sa istom opremom, ali bolje održavanom i sa boljom organizacijom, dali smo 15.410.000 t raskrivke, što je najveća pobeda Basena. Tu su i 21.300 t katoda, 722 kg zlata i 4.820 kg srebra, 72.559 t sumporne kiseline – učinak koji treba pozdraviti, objavljuje sajt RTB-a Bor!

Ovom tvrdnjom je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor, počeo obraćanje novinarima, 29. decembra na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i njegovi zamenici Mirjana Antić (za ekonomiku i finansije) i Miodrag Nikolić (za proizvodnju), kao i direktori basenskih preduzeća Nebojša Radošević (RBB), Svetomir Mustecić (RBM) i Boban Todorović (TIR).

Čelni čovek Basena je potom naglasio da je za sve ovo o čemu govori zaslužna, pre svega, Vlada, odnosno država Srbija koja je reagovala u, po kombinat bakra, prelomnim godinama – 2009. kada je odlučila da podrži program razvoja i stabilizacije RTB-a i ove, kada je dala garanciju za kredit od 135 miliona evra, za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, kao i za kupovinu rudarske opreme (27 miliona evra u prvoj i 22 miliona evra u drugoj fazi).

Prilikom nedavne posete ministra Dinkića dogovorena je i rekonstrukcija kriveljske i majdanpečke flotacije, a posle i flotacije šljake koja je sastavni deo nove topionice u Boru.

-Ministar je rekao da će, kada ovo budemo zaokružili, RTB biti najveći rudnik bakra u jugoistočnoj Evropi. Uveravam vas da smo na dobrom putu poštujući dinamiku koju su do sada odredila gospoda iz Vlade, obavezujući nas da tako nastavimo u trećoj prelomnoj godini, sve do izgradnje topionice i podizanja kapaciteta Basena na 75.000 t bakra u koncentratu. Time bismo stvorili osnovna polazišta da topionica radi sa našim koncentratom, a da se ta mala razlika kupuje sa strane – istakao je Spaskovski.

Godina za svetske učinke

Naredna godina će, po Spaskovskom, biti prelomna, najteža godina u kojoj će se testirati, pre svega, vrednosti menadžmenta i vrednost ljudi koji će upravljati novim mašinama. Očekuje se da do polovine godine dođe i oprema iz druge faze nabavke i da tako kompletiran RTB ostvari prave, svetske učinke. – A oni su, nećete verovati, planirani na 52,718 miliona tona iskopina, što je još malo pa dva puta više nego u ovoj godini – kazao je generalni direktor RTB-a. – Pritom treba da zadržimo odnos raskrivke iznad onoga koji je ostvarivan ranije. Time bismo stvorili uslove da 2011. damo 30.000 tona katodnog bakra, oko 990 kg zlata i 5.200 kg srebra. – Sledeća godina mora biti pozitivna, čak i sa manjom cenom bakra nego što je sada (9.320 dolara po toni). Očekujemo pozitivne rezultate do te mere da deo, a možda i kompletna ulaganja u dve flotacije finansiramo sami. Kupićemo i nekoliko vozila za prevoz radnika do bagera i otkopa.

Dolaze lepši dani

Zahvaljujući novinarima na saradnji tokom minule godine Spaskovski im je, kao i svim radnim ljudima Basena, građanima Bora i Majdanpeka, žiteljima sela oko Bora i Majdanpeka, Timočke Krajine, pa i čitave Srbije, poželeo dobro zdravlje i puno sreće. – Čestitkom građanima Srbije – kazao je Spaskovski – zapravo se zahvaljujem za sve što su oni učinili za Bor preko Vlade i svojih poslanika u Skupštini Republike Srbije. Pritom je pozvao sve novinare i pisce, radio i TV stanice, da šire pozitivnu energiju. Jer – kazao je – pred Borom i Majdanpekom su lepi dani, lepši od onih koji su nekada bili.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !