BAKAR KRADE 2.560 LOPOVA

4.januar 2011.

U prošloj godini nastavljena besomučna krađa imovine RTB Bor

Autor: B.F.

Iako je u  RTB Bor u prošloj, u poređenju sa tri godine ranije, dvostruko smanjena količina ukradene robe , broj lopova je zastrašujući: čuvari imovine kombinata bakra priveli su  2.567 kradljivaca među kojima su i višestruki povratnici. Sprečena je krađa blizu 12 tona bakra i raznih sekundarnih sirovina. Na meti lopova  nije bio samo bakar nego sve dio čeka se moglo doći u ogromnom industrijskom krugu Basena. Sem zaplenjenog bakra, spašeno je i 1.300  litara dizel goriva, veće količine ulja, rezervnih delova, elektromaterijala, alata.

– Pred kraj godine sprečili smo krađu  bakarnog lima sa krova hotela „Jezero“ na Borskom jezeru. Uhvatili smo lopove kako kopaju kanale i odnose energetske kablove. Ne prezaju ni od  uslaska u trafo-stanice pod naponom zbog čega se desio i jedan smrtni slučaj. Od nasrtaja lopova sačuvano je više skupih industrijskih agregata i deo protivpožarne opreme- izjavio je Ivan Milosavljević, direktor „Zaštite“.

Da bi se efikasnije sačuvala imovina RTB čiji se industrijski krug, zajedno sa rudnikom Majdanpek,  prostire na 10.000 hektara, biće uveden video nadzor i na mestima gde do sada nije bilo kamera.

Radnici „Zaštite“ pamte i najdrskije krađe u pogonika Topionice i rafinacije, gde je pokušavano skidanje bakarnih krovova. Najgore je u gradu i na prostorima koji nemaju profesioanlne čuvare. Pre dve godine ukradeni su oluci sa zgrade policije u centru grada. Ocdnet je i ceo bakarni krov sa „kapije Bora“, jer nije imao ko da čuva taj važan objekat. Kradu svi, čak i trudnice. Često se u „izvdnicu“ šalju deca, pa i cele porodice. Nova lokalna vlast spremna je da se uhvati u koštac sa lopovima, tako da  je poslednjih meseci smanjen broj krađa bakarnih limova sa krovova i oluka na zgradama. Ipak, i dalje se besomučno kradu bronzani spomenici i mesingana spomen-obeležja. Lovi su, sem u retkim slučajevima, nepoznati široj javnosti.

– Osnovali smo komisiju koja će evidentirati sve krađe i skrnavljenja spomenika i zaahtevati najpre od policije da istraži i saopšti ko je i kad učinio trakva nedela. Zahtavćemo i od nadležnih u Republici da se povede šira akcija, jer se biste heroja i prvoboraca , sigurni smo, pretapaju u privatrnim livnicama- kategoričan je Momčilo Radisavljević, predsednik SUBNOR-a Bor.

Share

Ostavite odgovor