);

Uz novac bogatih, više dece u Srbiji

Bor, 6.januar 2011.

Dr Nebojša Radmilac iz Bora, otac dva sina i tri ćerke, predlaže državi mere za obnovu stanovništva

Borska porodica Radmilac...
Borska porodica Radmilac…

Autor: Stojan Todorović

Bor – Gorica i Nebojša Radmilac opet su, posle nekoliko meseci, bili u prilici da naprave grupni snimak sa svoje petoro dece u porodičnom domu u Boru, pored novogodišnje jelke. Pored Bogdana i Kristijana, osnovaca, i Anđele, gimnazijalke, koji uče u Boru, novogodišnjem slavlju pridružile su se i Monika, student u Beogradu, i Izabela, srednjoškolka pijanistkinja u Kragujevcu. Gotovo dve godine retko su kada zajedno.

Ali ocu Nebojši, doktoru ekonomskih nauka, i majci Gorici, sudiji (bez posla), srce je uvek puno, svakodnevno. Zato što su među roditeljima koji imaju najviše dece u Boru, i što su njihova deca zdrava, naočita i uzorno radna. Raduje ih što ih hvale komšije, prijatelji, nastavnici.

Posebno je srećan otac Nebojša, bankar, koji se ovih dana oglasio na jednom borskom sajtu, na Internetu, s predlogom kako da Srbija ima više tako brojnih porodica kao što je njegova. A pitanje svih pitanja, kaže za „Politiku“ dr Radmilac, jeste kako da Srbi u sebi pobede sebičluk. Treba samo da se sete kako su njihovi preci voleli i rađali decu i kada su ekonomske prilike, posle svetskih ratova, bile i teže nego danas. I u takvim prilikama porodice su imale najmanje troje, a neretko i više od desetoro dece.

To treba da bude nauk i za državu. Nebojša Radmilac je kategoričan da je upravo poslednji čas da država pokrene taj zamajac obnove stanovništva. Da pokrene akciju koja bi se zvala „Jedan procenat za spas Srbije“. Da bi bilo više rađanja nego umiranja. Da opstanu Srbi i Srbija. Nebojša Radmilac, poreklom Kragujevčanin, izračunao je da bi se mnogo dobilo ako bi samo deset najbogatijih Srba izdvojilo po jedan procenat svog bogatstva. A tek ako bi se u akciju uključili svi Srbi u zemlji i rasejanju… Inicijator predlaže da se sav taj novac sliva u poseban fond za podsticaj rađanja i da se ponovo osnuje ministarstvo za porodicu.

O svemu tome ugledni ekonomista iz Bora sačinio je projekat i uputio ga svim nadležnima u Srbiji – i predsedniku države i svim političkim partijama. Zato što je, veli, vreme za uzbunu. Da se ne bi ostvarila crna prognoza stručnjaka da će već 2032. godine, ukoliko se urgentno ne reaguje, Srbija imati milion stanovnika manje nego sada. Navodi u svom projektu Radmilac i koje ekonomske i edukativne mere država mora da preduzme. Zar nije, kaže, zločin što Srbija godišnje ima 200.000 abortusa. Treba u crkvi i školi govoriti da to nije u srpskoj tradiciji. I ti abortusi su svakako uticali da u poslednjih deset godina bude ugašeno 1060 srpskih naselja. I da u 2010. godini u 150 naselja ne bude rođeno nijedno dete. Bilo bi tragično da se nastavi tim tempom. Već za 15 godina bili bismo nacionalna manjina u sopstvenoj državi.

– Potrebno je odmah uvesti vanredno stanje zbog demografskog sunovrata – kategoričan je dr Radmilac. – Zamislite, na 100 žena Srbija ima 94 abortusa, a Belgija samo pet. Potrebno je, dakle, prosvećivanje. Ako se nešto brzo ne uradi, već u naredne dve godine, možemo Srbiju da stavimo pod stečaj. Porodica mora biti temelj države. Sebičluk moraju da pobede svi Srbi ali i država. Ne možemo se vaditi na krizu. Deca su preča od svega i jedino ona mogu spasti Srbiju.

Nebojši i Gorici poznato je da još samo jedna porodica u Boru ima petoro dece. Mnogo je više onih koji imaju samo jedno dete. Dugo je Bor bio mlad grad, ali je poslednjih 15 godina počeo naglo da stari. Nebojša Radmilac kaže da sve nadležne u ovoj sredini treba da zabrine to što je već sada u borskoj opštini 27 odsto stanovništva starije od 65 godina. I ovde zvaničnici tumače da je ekonomska kriza uticala na naglo starenje stanovništva. Ali, Nebojša Radmilac ni ovde ne isključuje uticaj pomodnog sebičluka. Nada se, ipak, da će započeti ekonomski oporavak Bora i izmenjen odnos države prema deci blagotvorno uticati i na podmlađivanje ovog rudarskog grada.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !