);

ZA BOŽIĆ U PORODIČNOM OKRILJU

Bor, 6.januar

Kako će i gde Borani dočekati božićne praznike?

Rade Joknić, ugostitelj:

-Još kao dete u rodnom Čajniču roditelji su nas učili da se radujemo Božiću, jer je to veliki pravoslavni i srpski praznik. Sve se odigravalo u porodičnom krugu. Najčeše je neko dete iz familije ili komšiluka rano ujutru dolazilo da bude položajnik. Tako će biti i ovog Božiča ovde, u Boru.

Prof. dr Vitomir Milić:

-Odlazim u rodnu Papratnu na Staroj planini. Sa majkom dočekaću Boćić uz česnicu i pečenicu kako je i svake godine. Jedino ako bude veliki sneg i led onda je nemoguće stići do Papratne. Svejedno, u stanu u Knjaževcu biće sve po našim starim običajima.

Zoran Đorđević, penzioner:

-Božić je za mene i moje najradosniji praznik. Ceo dan ne ide se od kuće. Čakaćemo položajnika. Ujutru se sprema vruća rakija, a  posle se cela porodica okuplja oko pečenice. Para iz česnice obično je „namenjna“ za neko od dece.

Žaklina Stojković, domaćica:

-U Rgotini kod Zaječara, u krugu porodice, kako je i običaj, dočakaću božićne praznike uz neizbežnu pečenicu. Celo selo je kao u zimskoj bajci. Svuda miriše vruća rakija, deca se raduju. Drugog dana odlazimo kod rođaka i prijatelja. Poštujemo se i nazdravljamo novom letu.

Saša Aranđelović, pritotehničar:

-Očekujem da i za Božić kao i Novu godinu Bor obasja veličanstcveni vatromet. Ranijih godina toga nije bilo. Sada se spremamo da i na taj način obeležimo božićne praznike. I za srpsku Novu godinu vatromet neće izostati. Radiću uveče Božića, a sutradan i drugi i ttreći dan odmaraću se uz pečenicu i ostale đakonije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !