Borani dižu spomenik u čast Đorđu Vajfertu

U borskom Muzeju rudarstva i metalurgije otvorena je izložba, koja će trajati do početka februara, u sećanje na utemeljivača Borskog rudnika Đorđa Vajferta i obeležen je jubilej – 160 godina od njegovog rođenja. Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“, najavio je i podizanje spomenika Đorđu Vajfertu u Boru, piše današnji Blic.

Posetiocima su predstavljeni fragmenti posuđa iz bakarnog doba pronađeni na borskom rudištu koje je Vajfert poklonio Narodnom muzeju u Beogradu. Takođe i medalje, plakete, delovi rudarske uniforme i opreme i prva koncesija koja datira iz 1903. Ostalo je upamćeno da je Vajfert od lične imovine posedovao samo iglu za kravatu i sat.

– Izložba koja je otvorena u muzeju će pomoći mlađim naraštajima da se upoznaju sa značajnim rezultatima njegovog rada vezanim za razvoj rudarstva i istočne Srbije. Kroz čitav 19. vek u ovim krajevima je boravilo mnoštvo naučnika i rudarskih stručnjaka zbog verovanja da na ovim prostorima ima zlata, a strast za rudarstvom, koja je u velikoj meri i obeležila život Đorđa Vajferta, zapravo se javlja iz potrebe za obezbeđivanjem energenata za pivaru, zbog čega i 20. maja 1881. godine otkupljuje prava na eksploataciju uglja u Kostolcu – kaže Suzana Mijić, viši kustos etnolog borskog muzeja.

Izuzetan uspeh i bogatstvo koje je stekao otvaranjem borskog rudnika motivisali su Vajfertovu želju da nastavi sa radom kada 1905. dobija povlasticu za ispiranje zlata kod borskog sela Donja Bela Reka, koju iz pijeteta prema ocu naziva „Sv. Ignjat“, a četiri godine kasnije otvara i rudnik „Podvis“.

– Dovoljno je reći da je Vajfert nesumnjivo ceo život posvetio radu na razvoju industrije u Srbiji. Uporedo sa delatnostima u rudarstvu i pivarskoj industriji, Vajfert je bio i među osnivačima Narodne banke 1884. Prva pravoslavna crkva je takođe podignuta u Boru njegovom zaslugom 1912. godine i posvećena patronu rudnika sv. Đorđu, koja je zbog širenja rudnika srušena, ali je od njenog materijala podignuta sadašnja crkva posvećena sv. Petru i Pavlu u selu Brestovac kod Bora.

Najmanje što se može učiniti jeste podizanje spomenika Đorđa Vajferta u ovom mestu, osobi koja je stvorila Bor. To će i biti urađeno nakon što građani odrede najpristupačniju lokaciju za ovu namenu – kazao je na otvaranju izložbe Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB.

Izložba u Boru je realizovana zahvaljujući pokroviteljstvu RTB „Bor“ i lokalne samouprave. Otvaranje izložbe su pomogli i borsko odeljenje Istorijskog arhiva iz Negotina, Arhiv Narodne banke, Muzej Narodne banke, Arhiv jugoslovenske kinoteke i borski Tehnički fakultet.

Share

Ostavite odgovor