PO VOZAČKU DOZVOLU NA POPRAVNI

Šansa za vozače koji sakupe 18 kaznenih poena. U proceduru za ponovno dobijanje dozvole ulaze tek pošto izmire sve kazne

Za godinu dana, koliko se primenjuje novi zakon o bezbednosti u saobraćaju, desetak vozača primaklo se famoznoj brojci od 18 kaznenih poena, koji će ih koštati vozačke dozvole. Da bi ponovo seli za volan moraće ponovo na obuku i polaganje ispita, kaže u razgovoru za „Novosti“ Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost u saobraćaju Vlade Srbije.

Ovo važi i za one vozače koji su bez dozvole ostali posle teških saobraćajnih nesreća u kojima je bilo mrtvih i povređenih. Zakon je na to obavezao i one koji u roku od pet godina izazovu dve saobraćajne nesreće u kojima ima teško povređenih, kao i one koji u roku od tri godine budu pravosnažno osuđeni za dva udesa u kojima ima lakše povređenih ili je načinjena velika materijalna šteta.

– Vozači u proceduru za ponovno dobijanje dozvole ulaze tek pošto su izmirili sve kazne – novčane, zatvorske ili druge sankcije – objašnjava Jovanović. – Posle toga treba da prođe još najmanje 90 dana da bi počeo postupak vraćanja dozvole. Vozači moraju da sednu u klupe i odslušaju dvonedeljni seminar, posle čega polažu završni test koji im omogućava da ponovo sednu za volan. To će istovremeno značiti da su na seminaru učili i naučili saobraćajnu kulturu, stekli svest da pažljivijom vožnjom štite ne samo sebe već i druge učesnike u saobraćaju.

Agencija koja organizuje popravne za vozače za nekoliko meseci će početi i sa izdavanjem licenci za predavače teorijske nastave u auto-školama, za vozače-instruktore, ali i za radnike koji obavljaju tehničke preglede vozila.

– Pre nego što svi oni dođu do licence, moraju da prođu obuku – najavljuje Jovanović. – Posle toga polažu ispit i dobijaju licencu, koja važi pet godina i koja može da se obnovi.

Share

Ostavite odgovor