);

SKUPLJE MLEKO, SLATKIŠI, PIĆE…

Do kraja meseca poskupeće mleko i mlečni proizvodi “Somboleda” i Mlekare “Šabac” konditorski proizvodi i alkoholna pića. A od juče su pet do 20 dinara skuplje cigarete Duvanske industrije Vranje, koja posluje u sastavu „Britiš-ameriken tobaka“.

Ovo je samo nastavak rasta cena u januaru. U prethodnih desetak dana građane su “obradovale” nove cene goriva, mleka, konditorske robe, šećera, negaziranih sokova, supa, čajeva, praška za veš, kafe, objavio je „Blic“.

– Najavljene su nove cene mleka i mlečnih proizvoda Mlekare „Šabac“ i „Somboleda“, konditorske robe i alkoholnih pića. Cenovnici bi trebalo da budu ozvaničeni do kraja januara – kažu trgovci.

Zašto onda ne čudi što, prema istraživanju Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), više od polovine prihoda, čak 56 odsto, prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji troši na osnovne životne troškove – hranu, stanovanje i komunalije, dok je samo na hranu i bezalkoholna pića u trećem kvartalu 2010. odlazilo 41,1 odsto zarade.

Kupovna moć stanovništva je opala jer se u oktobru 2009. za prosečnu platu moglo kupiti 317 litara ulja, a u istom mesecu 2010. tek 288 litara.

Na novim cenama potrošači mogu da zahvale državi, koja je povećala akcize na cigarete i gorivo, uskoro će i na alkoholna pića, ali i proizvođačima i trgovcima.

– “Imlek” je od ponedeljka povećao cenu mleka za dva dinara po litru, a kiselomlečnih proizvoda za dinar. Razlog je rast otkupne cene sirovog mleka 1,10 dinar po litru – sa 32 na 33,10 dinara – objasnila je Nevena Veselinović, menadžer za odnose sa javnošću te beogradske kompanije.

Ona je naglasila da u “Imleku” ne znaju koliko će iznositi cene u prodavnicama, s obzirom na to da su “oni podigli veleprodajne cene, a trgovci kreiraju svoju cenu”. U prodavnicama su “Imlekovo” pasterizovano mleko i jogurt “moja kravica” poskupeli dva dinara, a sterilisano mleko oko tri. I sve duvanske kompanije su povećale cene cigareta, pravdajući se akcizama.

Ovaj državni namet dobrim delom je uzrok i poskupljenja naftnih derivata pa se Srbija opet našla među rekorderima u regionu, pogotovu kada je reč o evrodizelu. Od zemalja u okruženju ovaj derivat je skuplji samo u Sloveniji. Ali liberalizacija uvoza benzina i dizela evropskog kvaliteta izazvala je razlike u cenama. Na pumpama ovaj derivat košta od 123,9 do 126,4 dinara. Cena evropremijum bezolovnog motornog benzina (BMB) kod većine je 134,9 dinara.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !