);

UDAJU SE IZ ĐAČKE KLUPE

Bor, 12.januar 2011.

Novi  međunarodni projekat za obrazovanje romske dece

Autor: B.F.

„Obrazovna inkluzija Roma“ naziv je  projekta o  kvalitetnom obrazovanju romske dece u opštinama koje nemaju odgovarajuće resurse. Projekt podržava Ministarstvo prosvete i Romski obrazovni fond iz Budimpšete, a fiansijska potpora je zajam Svetske banke-rečeno je na današnjem skupu prosvetnih radnika u opštini Bor.

-U Srbiji su u ovaj poduhvat uključuje 40 opština. Cilj je poptpuniji obuhvat romske dece u naš obrazovani sistem. Na taj način najpre se dolazi do postepenog ukidanja diskriminacije i stalnog negovanja kulturnog idenditeta. Bor se za ovaj posao javio među prvima u Republici osnivajući  poseban opštinski tim- rekla je Gordana Jovanović iz Ministarstva prosvete.

Predstavnici osnovnih škola i predškolskih ustanova  naglasili su da se sve veći broj romske dece upisuje u prvi rezred, ali kasnije uz pomoć roditelja odlaze na kraće ili duže „izlete“ sa kojih se uglavnom ponovo vraćaju školskim obavezama. Borske škole „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“ imaju najviše đaka Roma 86, odnosno 96, gde su „odsustva“ uobičajena pojava.

Nada Todorović iz Specijalne škole „Vidovdan“ podsetila je da se, nakon napuštanja, u  ovu ustanovu  učenici vraćaju prosečno kroz tri meseca. Za to je više razloga, a prvi je siromaštvo, potom nepismenost roditelja i običaji. Devojčice se prerano udaju i s tim činom okončavaju školovanje.  Retko koje dete završi ovu školu.

U borskim srednjim školama samo je četvoro romske dece nosilaca repuibličke stipnedije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !