);

Inflacija 10,3 odsto

Bor, 13.januar 2011

Iako je projektovani rast potrošačkih cena bio šest odsto, on je prešao 10 procenata. Decembarske cene veće 0,3 odsto od novembarskih

Inflacija u Srbiji u 2010. godini, merena potrošačkim cenama dostigla je 10,3 odsto, iako je projektovana bila šest, sa odstupanjima plus ili minus dva odsto, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, objavljuju Novosti.

Potrošačke cene su na mesečnom nivou, u decembru prošle godine bile, u proseku, više za 0,3 odsto nego u novembru.

Prošlog meseca, najveći rast zabeležen je u zdravstvu – 1,9 odsto. Sledi odeća i obuća, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana, koji su poskupeli, u proseku, za 0,6 procenata, alkoholna pića i duvan i komunikacije za po 0,5 odsto, a rekreacija i kultura, kao hotelske i ugostiteljske usluge 0,4 odsto.

Prema metodologiji EU, odnosno kretanju potrošačkih cena, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju.

Prema standardnoj metodologiji RZS, kojim se meri kretanje cena na malo, inflacija u Srbiji u 2010. bila je 11,5 odsto, dok su cene na malo u decembru povećane za 0,7 odsto. Od ovog meseca kretanje cena meriće se samo potrošačkim cenama.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !